Varför har Malmö haft det svårt under den här säsongen?

Malmö FF är Sveriges överlägset rikaste fotbollsklubb, men har även en kultur och historia som klubben för framåt för varje nytt år på spelplanen. Detta resulterar självklart i att de har väldigt bra förutsättningar att lyckas bra på den högsta nivån, något de har visat med råge under de senaste säsongerna.

De som bäst känner till hur lagen kommer att prestera över tid är spelbolagen. De har tillgång till statistik och kunskap som gemene man inte har. Därmed kan det vara en bra idé att titta på vad de tror om du vill bet on your favourite football team.

Men den här säsongen är det mycket som inte har stämt för laget. Med 20 spelade matcher ligger de på plats nummer 5 och hela 10 poäng bakom Häcken som för närvarande dominerar ligan. Under de senaste 5 matcherna har laget vunnit 2, förlorade 2 och spelat en match oavgjord. Det är helt enkelt inte bra nog för att lag som vill konkurrera om de högsta positionerna i ligan.

Laget är väldigt ineffektivt när det gäller att göra mål

Malmö FF har gjort 27 mål på 20 matcher, vilket är ett ganska bra målsnitt generellt sett, men räcker inte för ett lag som vill vara med och konkurrera om de högsta positionerna i ligan.

Häcken har exempelvis gjort 48 mål, vilket är en otrolig prestation. Men Djurgården och Hammarby ligger för närvarande på 42 mål, medan AIK har kastat in 32 mål i nätet. Därmed är det tydligt att Malmö ligger en bit efter, och det är just detta som är deras svaga punkt den här säsongen.

Laget har bra anfallare och ett mittfält som kan prestera på den offensiva planhalvan, men trots detta har målen inte producerats. Det går att argumentera för att laget har varit i en svacka, men det är även möjligt att deras offensiva möjligheter helt enkelt inte är bra nog för att vara ett topplag i ligan. 

Det känns inte som laget har en plan

Även om Malmö har ett bra lag som borde kunna konkurrera med vilket lag som helst i Sverige, är det tydligt att deras plan är bristfällig. Det känns faktiskt inte som att laget har en plan överhuvudtaget under vissa stunder på planen, vilket kan tyda på att det finns en spricka mellan delar av laget, eller att ledningen inte gör sitt jobb på ett tillräckligt bra sätt.

Andreas Georgson och övriga delar av ledningen har onekligen en hel del saker att reda ut under de kommande matcherna.

En bra defensiv har varit lagets räddning

Faktum är att Malmö endast har släppt in 18 mål hittills under säsongen, vilket är lite mindre än ett mål per match. Både Häcken och AIK (som ligger före i tabellen) har släppt in så mycket som 26 mål, därmed är det tydligt att Malmös defensiv har varit på topp.

Backlinjen är bra koordinerad och arbetar bra tillsammans med målvakten, men även mittfältet och de offensiva spelarna har gjort ett bra defensivt arbete hittills.

Vad Malmö behöver göra för att vända på steken

Det finns mycket som Malmö kan göra för att förbättra sin position i ligan, varav nedanstående är exempel på viktiga punkter:

●      Satsa mer offensivt. 27 mål på 20 matcher räcker inte. De måste satsa betydligt mer offensivt än detta, alternativt hitta något annat sätt att förvalta sina missade chanser. Utan detta kommer de inte att ha en enda chans att nå de 3 högsta positionerna i ligan.

●      Lägga om sin strategi. Det kan även vara en bra idé att titta lite närmare på den övergripande strategin. Har laget fel upplägg? Borde de satsa på långbollar istället? Detta är frågor som de bör titta lite närmare på.

●      Rida ut stormen. Det kan även vara så att laget befinner sig i en temporär svacka och att de har haft lite otur. Därmed är det viktigt att de väntar ut stormen istället för att gräva ner sig eller ändra för mycket.

Skribent:Redaktionen
Dela artikeln

Kommentarer

Ingen har kommenterat artikeln än. ⁨Om du är klubbmedlem loggar du in för att lämna en kommentar.⁩