Sprudlande seger i toppen

Unge stjärnskottet Marcus Linday krönte sin insats med två mål i segermatchen mot Smedby AIS · Foto: Tiama Esa

Efter den sega vinsten borta mot Vagnhärad samtidigt som en av toppkonkurrenterna sanslöst tappade poäng väntade en annan konkurrent som jobbat i bakgrunden medan Södertäljelagen avverkat bataljer sinsemellan. Smedby skulle vid seger på allvar blanda sig in i uppflyttningsdramat.

För Assyriska gällde det först och främst att hitta tillbaka till sitt anfallsspel samtidigt som man skulle sätt stopp för Smedbys planer. Tillbaka i spel efter avstängningar var Bachir Katourgi, Nemrud Awrohum och Ferid Ali. Hemmalaget rivstartade matchen direkt med att pressa motståndarna och förflytta bollen effektivt. Man skapade tre hörnor, hade avslut utanför och på täckande försvarare, då hade det bara gått fem minuter.

Det blev en fingervisning på vad som komma skall. Assyriska vällde framåt. På 23 minuter hann man pricka ribban två gånger via spelsugne Bachir Katourgi, ett av dem ett riktigt drömavslut på halv-bicicleta. Mellan ramträffarna visade Marcus Linday prov på att han också kan avsluta. Smedbys målvakt tippade bollen över ribban denna gång. Linday fick ytterligare en chans väldigt ren i straffområdet på en vacker passning signerad Cihan Gavgacioglu men bortakeepern höll buren ren.

Chanserna var alldeles för många för att få med i anteckningsblocket. Frågan var mer när än om nollan skulle spricka. Svaret fick publiken i den 28:e minuten då Ferid Ali fick till ett avancerat avslut på en vacker passning av Katourgi. Hemmalaget fortsatte kontrollera händelserna i det fallande regnet.

Medan alla på arenan inväntade fler mål smög sig Smedby upp på en sällsynt kontring, den kontringen ledde till en hörnvariant som ställde försvaret helt. Ett inspel senare var kvitteringen ett faktum. Även dem signerad Assyriska, ett snöpligt självmål av Victor Åsberg som för övrigt gjorde en gedigen insats igen.

Skulle det bli en sådan match igen? Tack och lov var svaret ett rungande nej. Första chansen till att återställa ställningen fick Katourgi men lyckades skjuta över målet. Ledningsmålet skulle dröja till timman spelad. Målskytt Marcus Linday som ytterligare höjt sin egen nivå, en nivå som lär få andra klubbar att börja snegla rejält. Anfallet föranleddes av Katourgi som fint passade Hugo Fernandez som i sin tur klackskarvade Linday fram till sitt första mål för säsongen och 2-1 till Assyriska.

Ferid Ali kunde några minuter senare sätta spiken i kistan för gästerna men avslutade galet helt ren i straffområdet. Spiken fick istället slås in i den 83:e minuten. Rinor Nushi som även han rev och slet extra ikväll fick till slut belöning. Efter en intensiv press lyckades han rinna igenom och rulla in bollen bakom Smedbys sista utpost. 4–1 kom strax därefter på nick av matchens gigant Linday på ytterligare en ribbträff som denna gång lämnade en retur.

Allt som allt, Assyriskas helt klart bästa prestation på länge och till slut en komfortabel seger över en toppkonkurrent som egentligen visade vad laget går för när man sätter sitt spel. Med det här spelet är inget lag i serien ens nära att jämföras rent fotbollsmässigt. Grattis till segern grabbar och lycka till med att fortsätta vara serieledare.

Nästa match spelas på bortaplan i Nyköping mot Bissarna. Kom och stötta laget i jakten på serieseger.

Skribent:Mrad Barsom