Lyftas av framgång och lära sig av motgång

  Efter två framgångsrika säsonger i tvåan kom en säsong i ettan som endast kan beskrivas som en total katastrof. Efter tre år, varav två av dem svårt tyngda av en pandemi, sammanfattar ordförande Moussa Esa året som gått och betonar vikten av att kunna lära sig av motgången för att återigen kunna lyfta mot nya mål.

  Efter seriesegern 2020 och avancemanget till Ettan kändes ordningen återställd, Assyriska FF var på rätt väg mot svenska fotbollseliten. Föreningen tog sats och trodde starkt på att tillhöra toppen i Ettan och åtminstone kunna etablera sig där något år innan man tog klivet upp i Superettan. Det har varit målet för den sittande styrelsen sedan man tog över våren 2019 – tillbaka till eliten senast 2024, året Assyriska FF fyller 50 år.

  Redan i januari anlitades Claes Hellgren för att fysiskt förbereda truppen på att bli fysiska praktexemplar. Hela laget åkte till Västerås flera gånger i veckan för att testas, mätas och sättas på stora prov i Hellgrens sportlaboratorium. Försäsongen började och Assyriska mötte endast lag från Ettan, 10 matcher spelades varav Assyriska vann två, förlorade två och spelade sex oavgjorda. Det såg med andra ord ganska ljust ut inför hemmapremiären mot Täby FK.

  Det blev istället en förkrossande förlust med 2-7 och totalmörker som lade ljuset på lagbyggets alla brister. Premiärförlusten följdes av två nya förluster innan första segern kunde bärgas mot Hammarby TFF. På vårsäsongen blev det sedan tre segrar till med årets höjdpunkt mot Dalkurd FF som besegrades hemma med 3-1 efter hat-trick av lagets skyttekung Antonio Yakoub.

  Men vårsäsongen, som avslutades med sex raka förluster, innehöll många sorgliga stunder som till slut suddade ut glädjen supportrarna kände efter segern mot Dalkurd. Resultatet av det blev ett tränarbyte i syfte att bryta den negativa trenden och försöka rädda kontraktet, dessvärre räckte detta inte till. Spelet blev någorlunda bättre under hösten men poängskörden inte tillräcklig för att hålla sig kvar i Ettan – där laget till slut föll på målskillnad.

  Finns det en enskild faktor som kan förklara misslyckandet? Definitivt inte. Det finns vissa som vill peka ut enskilda syndabockar eller vissa beslut som lett till degraderingen, men så enkelt är det inte. Det är flera olika orsaker som alla bidragit till att vi inte lyckat få ihop pusselbitarna i år trots att vi alla arbetat otroligt hårt för det. Vi som tillhört styrelsens innersta kärna har säkert lagt ner 15-20 timmar i veckan bara för att hålla skeppet flytande.

  Finns det något positivt vi kan ta med oss då? Ja, förutom att vi sjösatte vår viktiga damsatsning så har det för mig personligen varit ett år följt av lärdomar, exakt sådana lärdomar man endast kan få under ett hårt och pressat år. Det är väldigt enkelt att lyftas av framgången vi haft de två första åren, men lärdomen av motgång är desto viktigare. Det kostade oss vår plats i Ettan och blev en dyr lektion men vi lär aldrig upprepa samma misstag igen.

  Vi har lärt oss väldigt mycket och kommer betydligt klokare till nästa års mycket spännande serie. Våra unga spelare är ett år starkare, snabbare och klokare. Året i Ettan har varit mångas läroår och det kommer att stärka vår trupp nästa år. Vi gjorde även tidigt klart med nya tränare som får vara med och bygga ett nytt lag som ska vara en blandning av årets trupp och nya influenser.

  Med detta sagt är vi inte i tvåan för att lära oss och bygga. Vi är klara med det och har siktet inställt på serieseger – spelare och ledare som kommer representera oss under kommande år är alla medvetna om det. Visionen är fortfarande att vara tillbaka i eliten när vi summerar säsongen 2024. Vi har lyfts av framgången och lärt oss av motgången.

  Direkt efter degraderingen tog både Zelge Fans och våra största sponsorer initiativet till ett möte med oss och ställde en direkt fråga; hur kan vi hjälpa Assyriska FF under kommande år? Det är det största tecknet på att engagemanget lever och att stödet för klubben är starkare än på många år. Tillsammans med våra supportrar och samarbetspartner kommer vi fortsätta göra stora avtryck under nästa år.

  Med detta önskar jag er alla ett gott nytt 2022 – vi ses på arenan om pandemin tillåter!

  Skribent:Moussa Esa
  Fotograf:Redaktionen
  Dela artikeln