Kvalet skapar utrymme för hjältar

Det är dags för den största fotbollsfesten och tid för hjältarna att kliva fram

Det är dags för den största fotbollsfesten och tid för hjältarna att kliva fram · Foto: Morris Esa

Assyriskas höst kommer att fyllas med ännu ett kval i lagets historia. Men denna gång är kvalet historiskt och spelare och ledare kan, vid avancemang, därmed skriva nya kapitel i klubbens historia. Det är dags för hjältar att kliva fram och visa att laget är redo för spel i Ettan.

Assyriska lyckades inte knipa direktplatsen till Ettan, man missade målet med ett enda poäng och får nu rikta sig på ett långt kval. Vi som följt Assyriska senaste trettio åren vet att klubben endast lyckats ett positivt kval på fyra försök. Men aldrig någonsin har kvalet bestått av två kvalomgångar som det gör i år.

Så här går kvalet till:

Först och främst har Assyriska placerats i en kvalgrupp bestående av tre lag som alla slutade på andraplats i sin respektive division 2- serie. Lagen som Assyriska ställs mot i kvalgruppen är således Friska Viljor FC (tabelltvåan i Norrland) och IFK Österåker (tabelltvåan i Norra Svealand). De tre lagen kommer ställas mot varandra i enkelmöten, varav vinnaren av gruppen kommer få möjligheten att kvala mot det lag som hamnar på nedflyttningsplats (13:e plats) i Ettan Norra i ett dubbelmöte för chans till spel i Ettan nästa säsong.

Första matchen spelas nu på söndag 23 oktober kl 14:00 på Södertälje där Assyriska ställs mot Friska Viljor FC. Resterande matcher är inte bestämda än och är helt beroende på hur matchen i Södertälje slutar. Det lag som förlorar matchen kommer i sin tur ställas mot IFK Österåker. Förlorar Assyriska matchen kommer de behöva åka upp till Österåker och möta de på bortaplan. Förlorar Friska Viljor matchen kommer de ställas mot IFK Österåker på hemmaplan.

Sista matchen i kvalgruppen är mellan det lag som vann den första matchen i Södertälje och IFK Österåker. Om Assyriska vinner mot Friska Viljor FC på hemmaplan kommer de åka upp och ställas mot IFK Österåker.

Efter varje match genomförs, oavsett slutresultatet, en straffsparkstävling enligt spelreglerna. Är lagens placering avgjord behöver straffsparkstävling inte genomföras. Resultatet i straffsparkstävlingen gäller endast då lagen måste skiljas åt enligt nedan eller för att avgöra vilket lag som ska spela i match nr 2 och nr 3.

Om två eller flera lag efter tävlingens slut har lika poäng avgörs placeringen genom målskillnad, d v s skillnaden mellan gjorda och insläppta mål. Är målskillnaden lika stor, placeras det lag främst som gjort flest mål. Har lagen gjort lika många mål, är lagens inbördes resultat avgörande. Därefter avgör de inbördes resultaten i straffsparkstävlingen. Om placering inte kan avgöras enligt ovan, jämförs slutställningen i seriespelet (poäng, målskillnad, antal gjorda mål) för kvallag från samma serienivå. Kan placering ändå inte avgöras utses lagen genom lottning av SvFF:s TK.

Om Assyriska lyckas vinna hela första kvalomgången möter man ett lag från Ettan norra i dubbla möten, hemma och borta. I skrivande stund ser det ut som ett av Stockholmslagen Haninge eller Täby. Datum och tider är ännu inte fastställda.

Assyriska FF behöver ert stöd mer än någonsin. Ta er till arenan på söndag och heja fram laget till en plats i Ettan nästa säsong! Observera att säsongskorten genom Club1974 inte gäller under kvalet.

Skribent:Christian Hanna
Dela artikeln

Kommentarer

Ingen har kommenterat artikeln än. ⁨Om du är klubbmedlem loggar du in för att lämna en kommentar.⁩