Assyriska bjöd på starkt motstånd

Assyriskakämparna firar 2-2 som sköts in av CJ i matchens absolut sista sekund

Assyriskakämparna firar 2-2 som sköts in av CJ i matchens absolut sista sekund · Foto: Caroline Khamo

Jakob Rhawi gjorde en av sina starkaste insatser och hade koll på det mesta

Jakob Rhawi gjorde en av sina starkaste insatser och hade koll på det mesta · Foto: Caroline Khamo

Ahmed Jenhani kom in på övertid och slog den avgörande passningen

Ahmed Jenhani kom in på övertid och slog den avgörande passningen · Foto: Caroline Khamo

Kapten Eufrat Barmousa fick ta emot mycket stryk men stod pall och bärgade hem en viktig poäng · Foto: Caroline Khamo

På förväg var bortamatchen mot FC Stockholm en av de tuffaste för säsongen. Lägg därtill en segersvit på åtta raka matcher och chansen att ta över kvalplatsen till Superettan så förstår ni att Assyriska FF skulle få en jobbig match på Hammarby IP denna tidiga söndag eftermiddag.

Det var självsäkerhet som man kände när man kom in på Hammarby IP som säkert kände att de tre poängen var deras. Om någon hade glömt att de förlorade vårmatchen mot Assyriska var det speakern som påminde och högtalarna förkunnade att det var dags för revansch för att ännu mer elda på sina hemmaspelare i FC Stockholm.

Så blev det också direkt när hemmalaget började rada upp målchanser och anfall från andra matchminuten. De kom i våg efter våg utan att Assyriska knappt fick hämta andan eller ännu mindre låna bollen. Så när ledningsmålet kom efter 14 minuters spel var det ingen som blev förvånad, det var bara en tidsfråga och 1-0 kändes helt logiskt även bollen styrdes på Taoufiq Hannioui och ställde Jakob Rhawi i målet.

Under hela första halvlek tilläts Assyriska till att sticka upp vid tre tillfällen. Vid första tillfället sköt Christian Moses rakt på målvakten från någorlunda snäv vinkel. Andra gången var en hörna som målvakten lämnade retur på, Carl Norberg försökte placera bollen för 1-1 men en försvarare räddade på mållinjen. Tredje målchansen nickade CJ Tibbling högt över mål när Norberg serverade med en delikat långboll.

1-0 ledningen stod sig första halvlek ut vilket Assyriska ska vara stolta över sett till vilket övertag som FC Stockholm hade. Gång på gång fick Rhawi och försvaret rädda och styra ut bollar och när domaren blåste av halvleken kunde det ha stått 4-1 till hemmalaget. Därför kom halvtidsvilan som en räddande ängel.

Direkt i andra halvlek kunde man skönja nya krafter hos Assyriska när man inom loppet av tre minuter radade upp två chanser varav den ena gav 1-1. Först var det CJ som forcerade sig fram och såg hur Stockholmsförsvararna föll som käglor omkring sig innan han laddade på stora kanon och avlossade sitt skott. Målvakten var dock rätt placerade och räddade bollen till hörna.

Direkt i sekvensen efter serverade återigen Norberg av sina många fina inlägg från sin högerkant. Bollen satt som en smäck på Moses panna som nickade ner mot marken och bollen letade sig fram till nästmaskorna för 1-1. Nu märktes en helt annan energi hos Assyriska och något som mattades av hos FC Stockholm som säkert grämde sig över alla missade chanser från första halvlek.

Nu hade kraftförhållanden jämnat sig något men fortfarande med bättre chanser för FC Stockholm som öste på allt för att vinna matchen. I minut 67 fick de utdelning när Cameron Streete rann igenom mellan försvararna och sköt 2-1 vid Rhawis bortre stolpe. I detta nu kände nog många att det skulle komma fler mål för hemmalaget och att luften gått ur Assyriska.

När så klockan står på 90:e minuten och tränaren väljer att byta in unge Ahmed Jenhani och mittbacken Aladje N'Djai är det en direkt signal om att Assyriska inte tänkt nöja sig med en uddamålsförlust. Man lyfter hela laget när man har bollen och både N'Djai och sin mittfältskollega Mamadou Wague är tillsammans med anfallarna i FC Stockholms straffområde för att möta inlägg och försöka få till en kvittering.

Det blir istället Jenhani som med sitt finurliga passningsspel hittar CJ, i matchens absolut sista sekund, som bredsidar in 2-2 och domaren blåser av matchen. Tillresta Assyriskasupportrar tror knappt att det är sant. De vet hur ofta Assyriska själva släppt in mål och tappat viktiga poäng i matchens döende minuter, men känslan att själva knipa poäng precis innan domaren blåser av matchen är ovan, men desto skönare blir den av just den anledningen.

Hela Assyriska visade styrka och moral när man förblev matchplanen trogen och slet otroligt hårt. Man trodde på sig själva och gav aldrig upp mot seriens absolut mest formstarka lag och ett av lagen som tros spela i Superettan nästa år. FC Stockholm ville få revansch och gå upp på andra plats, men de fick inget utav dem - istället kunde ett nederlagstippat och utspelat (läs i första halvlek) Assyriska ta en livsviktig poäng för ett räddat kontrakt.

Nu hoppas vi på att Assyriska kan konservera moralen och styrkan för de fyra matcher som är kvar av serien. Den första av dem spelas mot IF Karlstad hemma på Södertälje Fotbollsarena lördag 19 okt kl 16:00. Forza AFF!

Skribent:Redaktionen