Återhållsamt - det kunde bli mer

Norberg efter sitt frisparksmål

Norberg efter sitt frisparksmål · Foto: Caroline Khamo

Efter det snöpliga tappet senast mot Sollentuna var det nu dags att avrunda första halvan av säsongen. På besök, serieledarna Umeå FC som börjat svetsa sig fast i toppen på tabellen. Bra uppslutning trots ihärdigt regnande och väldigt kul att Assyrian Riders kom på besök för att lämna över matchbollen.

Assyriska FF ställde upp med fembackslinjen åter igen som på något sett gett en synvilla om en falsk säkerhet. Första halvlek började med att Assyriska hotade sporadiskt via Linus Hillemar på ena kanten. En annan spelare som ofta gjorde det bra var Christian Moses. Men ofta var det för stora ytor mellan försvar och anfall för att utsätta Umeå för stora svårigheter.

Umeå kunde redan i den 13:e minuten ta ledningen men ett bra läge missades helt och hållet, Jakob Rhawi behövde inte ens ingripa. Tyvärr blev nästa ingripande från Rhawi att plocka ut bollen från nätmaskorna.

För i den 24:e minuten slarvades det grovt i mittfältet som ledde till att bortalaget snabbt högg till och straffade ett osynkroniserat försvar, 0-1. Första halvlek var spelmässigt ändå ganska jämn men chansmässigt ganska fattig. På något sätt kändes det som om Umeå agerade kontrollant vid insläppet till Gröna Lund.

Hemmalaget lyckades bara få iväg ett skott på mål vilket säger en hel del.

När andra halvlek drog igång vara bara turen i vägen för 0-2 då en kommunikationsmiss mellan försvar och målvakt nästan ställde Umeåspelaren framför en öppen bur.

Det blev på något sätt en väckarklocka för Assyriska som gnetade på och började vinna dem flesta duellerna ute på plan. Man skapade flera bra halvchanser genom en minikavalkad av hörnor men ofta blev situationen för lång eller för kort.

Med timmen spelad fick Hugo Fernandez ett drömläge men missade, vackert friställd av säsongsdebuterande Max Petterson.

Matchen vägde nu över till Assyriskas fördel.

I jakten på kvitteringen belönades man till slut med ett drömmål på frispark i den 77:e minuten signerat Carl Norberg. Nu såg man ut som ”pojken” som försökte smita in på Gröna Lund.

Sedan bromsade man till igen och blev försiktigare. Det straffade sig nästan omedelbart för bara sju minuter senare tar Umeå ledningen igen på en situation som egentligen är en kombination av många dåliga moment. När Assyriska FF väl släpper tyglarna är man oftast bättre än motståndarna men varje gång man försöker låsa resultat eller bli försiktiga blir resultatet det motsatta. På något sätt känns det som ett strukturellt problem där segt beslutsfattande i många situationer klickar fel vilket börjar genomsyra laget ganska kraftigt.

Umeå fick slita för sina poäng, det har även dem flesta som mött Assyriska denna säsong. Tyvärr blir återhållsamheten och försiktigheten en börda. Assyriska mår bäst när det sprakar kring fotbollen.

• Christian Moses behöver hjälp. Han vinner 90% av sina dueller men ofta är det ingen som snappar upp bollarna runt omkring.

• Denna uppställning har inte hindrat baklängesmålen. Är det inte dags att skrota fem där bak?

• Assyriska FF har förtjänat mer i dem flesta matcherna.

Efter sommaruppehållet väntar Umeå igen, denna gång uppe i norr. Vi får önska laget lycka till och hoppas på att man löser dem flesta knutarna innan dess.

Skribent:Mrad Barsom