Tränarduons tankar inför premiären

Vaseghpanah och Hallal har längtat efter första matchen och seriestarten, precis som Zelge Fans som uppvaktade laget vid torsdagens träning.  [FOTO: Redaktionen]

Vaseghpanah och Hallal har längtat efter första matchen och seriestarten, precis som Zelge Fans som uppvaktade laget vid torsdagens träning.  [FOTO: Redaktionen] · Foto: Redaktionen

Alla försäsongsmatcher är nu avklarade och ett Assyriska med ett flertal nya spelare och ett nytt tränarpar har blandat och gett. Fokus för tränarna Hassan Hallal och Mahdi Vaseghpanah har framför allt legat i att vässa den fysiska formen och att inpränta sin fotbollsfilosofi i huvudet på spelarna. Med den glödheta premiären mot lokalkonkurrenten United IK Nordic - som spelas söndag 3 april 16.00 i arenan - runt hörnet satte redaktionen sig ned med Assyriskas nya tränarduo för att känna av pulsen. 

Det har varit ganska blandade resultat under försäsongen. Vad har varit bra med och vad har varit mindre bra?

- Vi började ganska tidigt och spelade med ett lag som vi inte riktigt visste vad de gick för. Vissa spelare är kvar från förra säsongen, samtidigt som det fyllts på med spelare som vi både känner och inte känner så bra. Det har varit både ris och ros egentligen. Successivt med tiden som gått sitter detaljerna bättre och bättre. Spelarna har börjat hitta relationer till varandra och förstå hur vi vill spela. Mycket fokus har i början legat på försvarsspelet och vi har varit måna om att den ska sitta. Resultaten är mindre viktiga under försäsongen och vi känner oss trygga med försäsongen, förklarar Vaseghpanah.

- Jag instämmer med det Mahdi säger. Vi är fortfarande i starten av vår resa och det är något man måste ha i åtanke. Det är väsentligt vilken nivå spelarna kommer vara på om två veckor eller en månad etc. Att spela ihop ett lag kräver tålamod från spelare, ledare och supportrar. Det är en tillväxtprocess och det krävs tid för att få ihop ett vinnande lag. Samtidigt finns det en styrka i klubben och laget som kommer växa och förhoppningsvis går det snabbt att hitta rytmen. Vi är också väldigt nöjda med arbetssättet som är glasklart för spelarna. Utförandet har vi fortfarande långt kvar på och vi kräver alltid mer från spelarna och lagdelarna. Vi kommer att ta oss dit och det är jag helt säker på, även om det tar tid. Vi har varit tydliga med hur vi vill spela och vi har tränat metodiskt utefter det, tillägger Hallal. 

Tränarna som tog över Assyriska i mitten av december förra året har haft en kort period att förbereda spelarna inför säsongen och de trycker verkligen på att det tar tid att sätta ihop ett vinnande lag. Samtidigt menar det att känslan inom laget är på topp inför premiären. 

- Harmonin i laget är väldigt bra. Samtidigt befinner vi oss på smekmånad i och med att serien inte börjat. Närvaron har varit på topp och det finns inga tendenser på omotiverade spelare överhuvudtaget. Det är väldigt mycket positivitet och det är verkligen inte tråkigt att gå till träningen. Det är tvärtom väldigt motiverande att befinna sig i omklädningsrummet, menar Hallal.

- Det är en riktigt skön känsla i omklädningsrummet och spelare som tidigare saknat motivation är idag först på plats till träningen. Det visar att det är kul och motiverande att vara här. mycket skratt och mycket respekt gentemot varandra, menar Vaseghpanah.

Serien är ett maraton, men hur viktigt är det att vara med och fightas redan från start?

- Sanningen är att inget lag i världen vunnit en serie efter första eller andra matchen på säsongen. Jag tror att vi kommer kunna vara höstens lag eftersom vi kommer ha hunnit spela ihop oss och fortsätta växa. I slutändan kommer det laget som haft sina bästa spelare tillgängliga långt in på hösten och som växer in i sin uppgift vinna serien. Vi har verkligen sådana spelare som kan ta taktpinnen och tar en eller tre poäng på sin bästa dag, berättar Hallal.

- Spelare kommer att växa in i sina roller mer och mer. Kolla bara på de yngre spelarna, till exempel Marcus Linday som fortsätter att växa i sin roll även om han var en startspelare redan förra säsongen. Även Victor Åsberg som fortsätter att växa varje dag. Vi är en bra grupp som kommer vara med hela vägen, men det är under hösten allt avgörs. När de flesta lag är trötta och saknar många spelare ska våra spelare vara fräscha och kliva fram, menar Vaseghpanah.

Matchen mot storsatsande United IK Nordic är den första mellan klubbarna och båda lagen förväntas slåss i toppen av tabellen. Det råder derbykänsla och det är mycket prestige som står på spel. Tränarna tror på en jämn match, men är måna om att fokus ska ligga på sitt egna spel.

- Det är svårt att analysera hur matchen kommer se ut, men jag anser att vi har bättre förutsättningar i laget, vilket kommer göra skillnaden på söndag. Mycket fokus har legat på oss själva och mindre vikt på att analysera motståndarna, även om det också är viktigt, säger Vaseghpanah.

- Det kommer vara mycket känslor och många spelare som kommer vilja bjuda på sig själva. För oss ledare handlar det mer om att avvärja nervositeten och pressen som naturligt uppstår i ett derby med mycket publik. Spelarna ska kunna gå ut och njuta av tillställningen och tro på varandra. Jag tror på vinst till 100%, det finns inget annat, säger Hallal.

Hur mycket ser ni fram emot att serien äntligen börjar? 

- Otroligt mycket. Det är nu det gäller och det kändes redan under matchen mot Sollentuna under helgen att det börjar närma sig. Man har sina rutiner och vet vad man ska göra för att förbereda sig under veckan. Det blir en riktigt härlig fotbollssäsong utan restriktioner som det varit tidigare, förklarar Vaseghpanah.

- Jag håller med Mahdi. Dessutom är det otroligt stimulerande att befinna sig i Södertälje och den fotbollsmiljön. Första matchen har vi längtat till men framför allt att serien startar och att vi börjar spela om poäng, vilket är det alla drivs av, förklarar Hallal. 

Tack Mahdi och Hassan för pratstunden och lycka till med säsongen!

Skribent:Christian Hanna
Dela artikeln

Kommentarer

Det finns inga kommentarer till den här artikeln ännu. ⁨Om du är klubbmedlem, logga in för att lämna en kommentar.⁩