Sympatiske Norling tillbaka på bekant mark

Rikard Norling då han var tränare för Assyriska FF

Rikard Norling då han var tränare för Assyriska FF · Foto: Morris Esa

Inför helgens träningsmatch där Assyriska FF ställs mot FC Stockholm lär många ögon riktas på en speciell person på motståndarnas bänk. Där kommer nämligen ett kärt bekant ansikte att skifta ton och utseende under matchens gång. Det är ingen mindre än vår gamle huvudtränare från 2010/2011 säsongen och mycket uppskattade Rikard Norling.

Norling som senast tränade IFK Norrköping i Allsvenskan under fjolåret har ett gediget CV. Redan 1998 tog han sitt första SM-guld som assisterande tränare med AIK. Under perioden som assisterande tränare för AIK vann han även Svenska Cupen, och hann med Champions Leagues gruppspel där man lottades in en grupp bestående av Barcelona, Fiorentina och Arsenal, ett AIK som introducerade kontinenten och europeisk toppfotboll live för mig personligen på riktigt det året. Ett minne som aldrig bleknar är nog Nebojsa Novakovics kvittering mot Barcelona med spelare som Rivaldo och Figo i elvan. Efter det hann det bli några silver innan Norling som huvudtränare 2013 vann SM-guld med Malmö FF och fem år senare ytterligare ett guld, då med AIK.

Efter några försök fick redaktionen till slut tag i Rikard Norling som just nu är mitt i en flytt från utkanterna i Strängnäs närmare in mot centrum. En stad som känns hemma. Och just hemma och familj är något Norling gång på gång upprepar under samtalets gång. Att Norling väljer att ringa upp mitt i flytten visar egentligen vilken genuin karaktär det är. Vi hälsar och avbryts när något från Postnord dyker upp i bakgrunden. Sedan flyter det på som om han fortfarande satt på kansliet i arenan.

Bortsett från vad vi upplevt och det media skriver, vem är Rikard Norling som privatperson och tränare?
- Privat är jag en familjeman till fingerspetsarna och älskar familjen något oerhört, familjen är i fokus konstant förutom när det är fotboll. Som tränare gillar jag att utveckla lag och individer på alla plan. Har oftast en bild i huvudet som jag försöker överföra till plan. Det är essensen i allt. Har svårt att vara utan pulsen och dem höga förväntningarna kring fotbollen. Den ger mig kraft. Den måste finnas om jag tar mig an uppdraget, något som fanns och säkerligen finns i Assyriska FF än idag.

Hur hamnade du i Assyriska FF? Berätta!
- Minns att Ilhan Sharro var på mig som en igel, ettrig var han och sånt tänkte jag bör belönas. Det fanns en äkthet som ville ha mig där. Han förtjänade att ges chansen till kontakt. Känner man att någon vill ha en så oerhört mycket så blir man glad och det ska inte underskattas. Man märker när det finns klubbar som har delade meningar kring kommande tränare och ledare. Då blir det lättare att peka finger och säga att det är hans fel när det väl kommer en tyngre period.

Första intrycket av klubben efter att du ändå varit med och upplevt så mycket innan?
- Väldigt personlig klubb och genuina människor. För mig blev det första gången jag upplevde ett sådant mottagande och presentation. Minns att dåvarande ordförande Nail Yoken tog med mig på en middag med tidigare ordföranden och andra högt uppsatta människor kring klubben. Det var en ganska unik upplevelse. Även frugan introducerades till deras fruar och det var helt enkelt en ovanlig situation som jag idag begriper på ett helt annat sätt och finns med mig för alltid.

Varför lämnade du Assyriska FF?
- Hade Assyriska FF sagt nej så hade jag stannat men nu blev det så att dem ändå fick en ekonomisk kompensation och att det ändå var en stor klubb i Sverige som personligen hörde av sig. Därav blev det Malmö FF.

Vad minns du bäst från året i Assyriska FF?
- Det fanns en hel del, från att vara bröllopsgäst, axeldansen och passionen till derbyn på plan. Derbykänslan i Södertälje var ändå ganska häftig trots att jag ändå sett en hel del från tidigare år. Att få lära känna Özcan Melkemichel trots rivaliteten fick man ändå känslan på att det var en väldigt familjär stämning klubbarna sinsemellan. Det bara bekräftas mer när hans son sprang in och ut från mitt till hans arbetsrum.

Kan du nämna tre saker du tar med dig i bagaget från året i Södertälje?
- Eddie och Yakoub Moussa får du räkna som ett. Stolt över att ha varit inblandad i Mikael Ishak och allt omkring och till sist även Nail Yoken och Ilhan Sharro.

Hur kommer det sig att det blev FC Stockholm, du går ju ändå ner två divisioner? Erbjudanden måste väl ha funnits på bordet?
- Inget som var lika bra, vill inte flytta och vill vara nära familjen, det betyder allt. Hade jag tagit andra "större" erbjudanden så skulle det behövas en längre flytt vilket jag inte var redo att göra. FC Stockholm är en bra klubb som är på väg uppåt. Dem har ambitioner och är en välskött förening.

Hur länge är kontraktet på?
- 3 år

Vad är huvudmålet i FC Stockholm?
- Att ta sig upp i seriesystemet så fort som möjligt.

Om det nu inte skulle gå första eller andra året, stannar du kvar?
- Ja gärna, jag ger inte upp men beslutet är kanske då inte enbart mitt.

Vilka tror du kommer slåss om uppflyttning?
- Det finns många bra lag som satsar men jag får väl gå på vi och Assyriska FF. Det har ju sett bra ut under försäsongen.

Vill du säga något till Assyriska FF:s supportrar som än idag håller dig högt?
- Det var ett jäkla drag under min tid och jag är glad att jag fick vara en del av det.Fina minnen och hoppas det upprepas igen. Passionen och kärleken bland människorna är unikt och finns där oavsett division. Det tuffa är att lyckas mobilisera större massor nu än då. Men ge inte upp, Assyriska FF är en slumrande jätte som jag gärna ser vakna till liv igen på riktigt. Klubben förtjänar mer än så. Glöm aldrig vad den betyder.

Skribent:Mrad Barsom
Dela artikeln

Kommentarer

Ingen har kommenterat artikeln än. ⁨Om du är klubbmedlem loggar du in för att lämna en kommentar.⁩