Reflektion kring träningsmatch och truppen

Ett mycket ungt Assyriska, med nästan uteslutande egna produkter, spelade oavgjort mot Eskilstuna City FK i ett väder som kändes som vår. [FOTO: Morris Esa]

Dagens träningsmatch slutade 1-1 efter att Assyriska missade en straff genom Antonio Yakoub i den 11:e minuten och släppte sedan in ett mål. Andra halvlek startades med ett kvitteringsmål av Alexander Jacob i den 46:e minuten. Assyriska hade fler chanser att göra mål på men saknade den riktiga skärpan i avslutsmomenten.

Den stora snackisen var Martin Lorentzsons som var tillbaka i Assyriskatröjan och spelade hela första halvlek. Lorentzson har tränat med Assyriska den senaste tiden och har en god dialog med sportkommittén om att återvända till klubben där hans karriär tog fart på allvar 2007.

- Vi har haft en dialog med Lorentzson sedan han lämnade ÖSK i höstas och flyttade tillbaka till Södertälje. Vi Ser Martin som en Assyriskaspelare och hoppas att han väljer att spela för oss kommande säsong. Han skulle bli en viktig del för klubbens lagbygge, han är en viktig symbol för varumärket Assyriska och en förebild för våra unga spelare, meddelar Stefan Batan.

Dagens träningsmatch är inget som Batan kommer dra större slutsatser av.

-Det är första träningsmatchen för säsongen, det fanns mycket nerver, provspelare som vi testar och ett ungt lag som vi ställer upp med. De kommande matcherna kommer med all förmodan att se liknande ut för att vi sedan successivt ska hitta matchtempot, menar Batan.

Huvudtränare Martin Augar menar att det var en okej insats och förklarar insatsen med att det var årets första träningsmatch samt att det var en del provspelare som testade med laget. Augar fortsätter med att säga att laget skapade en del chanser men hade svårt att omvandla dem till mål, dock var han nöjd över attityden som laget visade under matchen.


Fyra spelare från Assyriskas U-17 lag fick testa sina vingar med A-laget och Batan förklarar att det var kul att se unga spelare träna och spela för A-laget och menar att det är ett kvitto på det arbete klubben lägger ned på unga talanger.

- Det är killar som har potential och har mycket fotboll i sig. De har en del att slipa på vilket är förståeligt med tanke på att de är födda 2003. Vi är här för att bygga upp dem successivt för att sedan ta klivet upp till A-laget, menar Batan.

- Grabbarna gör det okej, de är unga och det syns litegrann men det är normalt. Några har jag haft koll på sedan tidigare som exempelvis Adrian som har varit med en del sedan tidigare. Killarna har mycket potential, dock det är ett stort kliv till seniorfotboll. Malte har vi haft i träning och vi kommer att ha honom med på träningarna under säsongen, säger Augar.

Huvudtränaren menar att matchen är bakom dem nu och att laget redan tänker på nästkommande match mot Huddinge på Södertälje Fotbollsarena lördag 8 februrari kl 13:00.

- Till nästa match behöver vi förbättra alla aspekter. Vi behöver bli mer gedigna i vårt försvarsspel, mer effektiva i anfallspelet och framförallt behöver vi dedikera tempot då vi var lite stressade vid bollvinsterna. Så fort vi vann bollen ville vi gå framåt, det ska vara vår ambition men utan att tappa organisationen i laget.

Stefan Batan menar att nuläget i truppen ser bra ut bortsett från några skavanker i de mer rutinerade spelarna som Kyle Konwea, Nemrud Awrohum och Boris Ljevar. Anledningen till varför de inte spelade i dagens match var på grund av en försiktighetsåtgärd.

Gällande Assyriskas aktivitet i transferfönstret menar Batan att det är främst två pusselbitar som klubben jobbar på, dels är det en lite mer etablerad centralmittfältare samt en etablerad anfallare, sedan känner han att truppbygget är färdigt. Det handlar om att fylla dessa två positioner på rätt sätt och är det sportchefen söker.

Huvudtränare Martin Augar håller med Batan om de saknade pusselbitarna.

- Vi behöver två eller tre rutinerade spelare till laget och tillsammans med den befintliga truppen vi har så är vi definitivt starka, menar Augar.

Sedan tidigare är det känt att Jesper Edin och Abu Bakarr Suma har lämnat klubben för Huddinge IF respektive IFK Haninge. Admir Catovic och Erido Poli hängde upp skorna på hyllan efter den föregående säsongen samtidigt som Junior Kamana har lämnat för Sollentuna FK.

Nya regler gällande speltillstånd för icke EU-spelare ställer till det för flera spelare i Assyriska FF. Tre spelare, nämligen Mamadouba Diaby, Michael Kargbo och Wesley Ntshangese, hamnar i denna kategori. Regeln det svårt att behålla dem i truppen och de kommer med all förmodan att lämna laget.

- Vi har några spelare som inte är kontrakterade i nuläget och där diskuteras det om vi behåller dessa spelare eller om de bör byta miljö, speciellt de som har tillhört truppen i några år men som inte har fått mycket speltid. Vi för samtal med spelare som i position att eventuellt förlänga men även med dem som eventuellt lämnar.

Stefan Batan avslutar med att förklara att han hoppas bli klar med truppbyggandet i februari.Assyriskas Silly Season 2020.

IN: Nahir Saliba (målvakt, Arameisk-Syrianska IF), Kevin Sharro (försvarare, Arameisk-Syrianska IF), Kevin Rohlin (försvarare, Enhörna IF), Boris Ljevar (mittfältare, Västerås SK), Christian Aphrem (Anfallare, Arameisk-Syrianska IF)

UT: Jesper Edin, (Huddinge IF), Mamadouba Diaby (f n ingen klubbadress), Wesley Ntshangese (f n ingen klubbadress), Junior Wa Kamana (Sollentuna FK), Abu Bakarr Suma (IFK Haninge), Admir Catovic (slutar), Erido Poli (slutar), Michael Kargbo (f n ingen klubbadress).

Skribent:Emanuel Barmasi
Fotograf:Morris Esa
Dela artikeln