Platt fall i Haninge

Gabriel Aphrem fick återigen förtroendet från start och tackade med en fin insats som kröntes med ett frisparksmål.  [ARKIVFOTO: Morris Esa]

Gabriel Aphrem fick återigen förtroendet från start och tackade med en fin insats som kröntes med ett frisparksmål. [ARKIVFOTO: Morris Esa] · Foto: Morris Esa

Efter en stark laginsats i den senaste vinstmatchen mot IF Sylvia var det tänkt att Assyriska FF skulle bygga vidare på en positiv våg för att säkra kontraktet. Ett bekvämt reseavstånd till bortamatch mot ett bollspelande IFK Haninge var på förhand något supportrarna kände kunde övervinnas och det fanns en stor optimism om att bärga poäng i den viktiga bottenstriden.

Tränare Ghassan Heamed mönstrade exakt samma startelva som i senaste matchen ordnade tre poäng. Tillbaka i matchtruppen var Antonio Yakoub, Adi Tahirovic och Nemrud Awrohum, men samtliga tre startade alltså på bänken.

Inledningsvis verkade optimismen infrias, förr edan efter två minuter prickade Dmitry Zhuravlev stolpen med ett vasst skott.  Sen tog det roliga slut totalt. Haninge tilläts spela sig igenom gång på gång lika enkelt som man skär med kniv genom smör. Vänsterkanten drabbades rejält och till slut gav det utdelning för hemmalaget.

I den 16 minuten kom ledningen, bara knappa minuten efter så även 2-0. Två noll målet såg så enkelt ut att man undrade ifall detta var en spelövning under träning där man inte får försvara. Spelet såg inte bra ut alls där de bästa chanserna kom på sporadiska inspel mot Alagi Sosseh. Haninge kunde faktiskt punktera tillställningen redan innan halvtimmen gått men slarvade ofta i den sista tredje delen.

Oflytet för Assyriska skulle hålla i sig i denna märkliga match då både David Durmaz och Mamadouba Diaby, efter dryga halvtimmen spelad, tvingades byta. Durmaz p g a skada och Diaby för både skada och den varning han erhållit då han försökt freda sin kant. Diaby blev med detta avstängd i nästa match. In i handlingen klev Kevin Rohlin och Nemrud Awrohum.

Nu fick Assyriska jobba sig in i matchen och som en klar blixt från himlen ordnade Gabriel Aphrem en frispark som han själv knorrade in superbt i närmaste kryss, vackert reducerat till 1-2. Detta borde ge energi och en vilja som lyst med sin frånvaro i många matcher. Tyvärr blev det inte så. Ytterligare en genomskärare kombinerat med slarvigt försvar föranledde en straff som snyggt räddades av Hossin Lagoun, en straff man borde undvikit.

Siffrorna stod sig första halvlek och det fanns en känsla av att Assyriska kunde vända på matchen. Efter pausvilan byttes Linus Hillemar ut till förmån för Antonio Yakoub.

Den känslan försvann ganska tidigt i andra halvlek som knappt hade startat innan Assyriskas Alessandro Zavan fick syna det röda kortet vid en offensiv frispark. Det blir en duell om bollen där Zavan får en smäll på foten och svarar med att utdela ett slag som domaren anser förtjänar ett rött kort. Här gick luften ur, trots att laget lyckades skapa farligheter saknades det tyngd och skärpa.

Matchen avgjordes helt även teoretiskt då Haninge i matchens absolut sista sekund rullade in en straff som skrev slutresultatet till 3-1. Straffen orsakades i 95:e minuten när Sosseh inte riktigt hann upp en Haningespelare. Då hade även målvakten Lagoun visats ut och inbytte Nahir Saliba fick den otacksamma uppgiften att försöka rädda matchens andra straff mot laget. Saliba gick åt rätt håll med bollen gick lågt under honom.

Denna avslutning fick symbolisera lagets kollektiva totalkollaps.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att allt gick emot Assyriska denna match. Man var mer eller mindre tvungna att vinna, men man släpper in två mål redan efter 18 minuter. Laget tvingas byta två försvarare redan i 32:a minuten , får två straffar emot sig och två man utvisade. Trots fint frisparksmål från Aphrem och i övrigt många fina och matchavgörande räddningar av Lagoun, inklusive en straffräddning så kvarstår en stor besvikelse efter noll poäng.

Än finns chansen och hoppet är det sista som överger en. Nästa match på hemmaplan mot Umeå FC kommer spelas med nästan en hel trupp borta på grund av skador och avstängningar. Jag vet inte, kanske kan det vara en fördel? En sak är säker, denna säsong har verkligen inte följt mallen, verkligen ingen som kunnat spå i kristallen.

Skribent:Mrad Barsom