Oavgjort i toppmötet

Bachir Katourgi iklädde sig återigen som poängräddare för sitt Assyriska FF, hans mål betydde en viktig poäng i toppstriden · Foto: Caroliné Khamo

Efter den starka segern hemma mot Smedby skulle Assyriska åka till Nyköping för att försöka kapa av ”Bissarna” från serietoppen. Tidigare under veckan hade Syrianska FC åkt på en rejäl smäll hemma mot Sleipner vilket gjorde denna match ännu mer spännande inför sluttampen.

I och med prestationen i matchen innan där Assyriska gjorde sin bästa match spelmässigt trodde de flesta på att samma elva skulle göra entré på Rosvalla. Så blev inte fallet. Matchen började ganska trevande för bägge lagen där Nyköping flyttade bollen en aning snabbare men fördel Assyriska gällande klara målchanser. Alagi Sosseh kunde redan i den 5:e minuten sätta ledningsmålet på inspel från Rinor Nushi men nekades av Nyköpings unge, men extremt långe målvakt.

Sosseh fick även matchens andra bästa läge men avlossade försöket för segt för att undvika tacklingen i ett ganska rent läge. Nyköping vaknade till stundtals och hotade med kombinationer längs högerkanten. Efter några enträgna försök lyckades man dyrka upp bortalagets försvar. En fin genomskärare och en väggpassning senare var man förbi och fria i straffområdet. Chansen förvaltades till 1-0. Inget Marko Atanakovic i målet kunde göra något åt.

Assyriska saknade spets och intensitet på naturgräset men lyckades ändå skapa fler farligheter än toppkonkurrenterna Nyköping. Precis innan halvtidsvilan fick, tvåmålsskytten från förra matchen, Marcus Linday en ypperlig chans men även han nekas ett firande av hemmamålvakten. Hörnan därefter blir även den farlig men Nyköping håller undan och går till halvtidsvila med 1-0 i bagaget.

Andra halvlek börjar direkt med att Rinor Nushi rinner igenom men hindras av en rejäl knuff i straffområdet, en solklar straff där Nyköpings försvarare använder armarna helt utsträckta, tyvärr valde domaren att inte blåsa. Tiden tickar och spelet svänger fram och tillbaka, många avblåsningar rycker sönder stora delar av matchen. Ferid Ali prickar ribban, Linday får ytterligare en chans men väljer att driva framåt istället för att avsluta.

Kvitteringen kom närmare och chanserna ökade i och med Bachir Katourgis och Linus Hillemars inhopp. Sedan kom en väldigt konstig period där man istället ändrade på positioner, började spela långt och utan en riktig röd linje. Om man börjat skapa sig ett momentum för en kvittering dödade denna rockad gnistan. Den pågick i ungefär 12 uddlösa minuter som istället gav Nyköping chansen att punktera matchen men lyckligtvis missade man målet helt och hållet.

När man till slut fick ordning på röran kom även kvitteringen. Inbytte Katourgi, som var lysande mot Smedby, smög sig bakom hemmalagets försvar likt en vessla och kvitterade till publikens stora lättnad med fem minuter kvar på matchuret. Zelgefansen som totalt dominerade på läktarna började öka takten för att hjälpa laget ro hem alla tre poäng. Nyköping såg tröttkört ut men lyckades freda sig de sista minuterna.

Analysen man kan dra från dessa 90 minuter är att Assyriska borde avgjort matchen genom att försöka spela bakom Nyköpings höga backlinje. Istället höll man lågt bolltempo och brände onödig tid på ett experiment i tolv värdefulla minuter. Resultatet får ändå ses som godkänt, trots att man chansmässigt hade ett övertag. Man borde mycket tidigare försöka spela bakom hemmalagets försvar och hota i djupled.

Det är bara att fortsätta kämpa och ladda om för nästa match som spelas hemma mot Huddinge IF den 11:e september kl 17:00.

Skribent:Mrad Barsom