LT blundade för folkmordet

Inte ett enda ord skrevs i Länstidningen om den historiska manifestationen 24 april, minnesdagen för folkmordet Seyfo 1915. [FOTO: Morris Esa]

När Södertäljes största lokaltidning utger sig för att vara lokalt förankrad måste läsarna som var på senaste fotbollsderbyt mellan Syrianska FC och Assyriska FF klia sig i huvudet. LT hade både reportrar och fotograf på plats och ändå missade alla den mest historiska händelsen under evenemanget. Frågan är varför?

Den som vet något om assyrier/syrianer har någon gång hört om folkmordet Seyfo 1915. Den som bor i Södertälje kan definitivt mer än gemene man om både folkgruppen och folkmordet. Många känner också till rivaliteteten mellan stadens två största fotbollslag, Assyriska FF och Syrianska FC, och namnkonflikten mellan dem.

Därför blir det extra känsligt när lokaltidningen skriver fyra texter om matchen men missar helt manifestationen för folkmordet som föregick matchen. Inte med en enda bokstav nämns den gemensamma historiska aktionen som lagen tillsammans gjorde.

Var det inte tillräckligt intressant för LT? Det borde det vara när två rivaliserande lag väljer att gå till line-up hand i hand, varannan spelare från andra laget, bära svarta sorgband, veckla ut en banderoll med ett direkt budskap till regeringen och avsluta med en tyst minut. Manifestationen var slagkraftig då den inföll på dagen för folkmordets minne 24 april, den var också unik då fotbollslagen aldrig gjort gemensam sak av folkgruppens viktigaste fråga.

Vad gjorde LT:s utsända reportrar under manifestationen? Ansåg de att manifestationen inte hade med sporten att göra? Men då måste man fråga sig varför de valde att skriva om användningen av pyroteknik, raketer, olovlig maskering och olovlig beträdande av planen? Är det mer intressant att läsa om? Varför väljer man att skriva om det negativa men inte det positiva?

Är det inte en reporters uppgift att rapportera om det som sker framför en? Eller var det kanske en medveten strategi av nyhetsledningen att blunda för aktionen? Kanske såg man det som politik och valde att inte rapportera? För jag vill inte tro att samtliga reportrar råkade titta åt annat håll just under manifestationen och ”råkade” missa den. Hur förklarar man annars att man skrev ett antal texter om matchen och publicerade bilder men inget alls om just manifestationen?

I LT:s direktsändning var kommentatorn den enda som sa något om manifestationen när han informerade tittarna om att lagen kommer hålla en gemensam manifestation där man krävde av regeringen att folkmordet skulle erkännas. Under tiden han sa detta panorerade kameran fram och tillbaka så man inte kunde se budskapet en längre sekvens. Vänster planhalva filmades mestadels när båda lagen stod i mitten. När väl lagen vek ihop banderollen med budskapet återgick kameran till att filma mittplanen igen. Detta kan fortfarande ses i reprisen på denna länk: https://www.lt.se/2022-04-18/nytt-hett-derby--se-syrianskaassyriska-har. Det var ett ovärdigt omnämnande för en sådan betydelsefull händelse.

Som Södertäljebo och som medlem av den assyriska/syrianska folkgruppen kräver man lite mer taktkänsla av den lokaltidning som ska täcka vad som sker i staden och vad som intresserar dess läsare. Det skulle vara välkommet att skriva om det positiva som sker och inte bara om det ”stökiga” derbyt. LT:s handlande väcker många frågor och en tydlig förklaring skulle vara på sin plats.

Skribent:Moussa Esa
Fotograf:Morris Esa
Dela artikeln