Kollektiv toppinsats ger slagläge

  Matchvinnaren Gabriel Aphrem sköt in 2-1 målet. [Arkivfoto: Morris Esa].
  Med plattmatchen mot Haninge i bagaget såg läget väldigt mörkt ut inför säsongens sista hemmamatch. Motståndet Umeå FC från norr hade inget att spela för rent tabellmässigt. Hur skulle Assyriska FF reagera?

  Assyriska FF mönstrade ett lag med hälften egna produkter som bådar gott inför framtiden. En framtid som denna kalla höstkväll återupplivades från de döda. Mycket har gått laget emot, sena kvitteringar, onödiga utvisningar, resultat på andra arenor och mitt i allt en pandemi.  Lägg därtill på att matchen mot Umeå FC spelades utan avstängda Hosin Lagoun, Mamadouba Diaby, Alessandro Zavan och skadade David Durmaz.

  I dessa spelares frånvaro tvingades tränaren Ghassan Hamed återigen att försöka pussla om laget och bygga på det positiva från de senaste matcherna. Nahir Saliba tog förtroendet med bravur och i backlinjen återfanns Adi Tahirovic som mittback och Kevin Rohlin på vänstern. Mittfältet fick också pusslas om då bröderna Aphrem fick dela på ytterkanterna medan Antonio Yakoub fick rollen som 10:a bakom Alagi Sosseh.

  Redan inledningsvis såg man ett Assyriska som bjöd på fina kombinationer. Den första heta målchansen kom redan i den sjätte minuten. Tongivande Alagie Sosseh öppnade upp en yta med en delikat passning till en springande Antonio Yakoub som nästan helt fri inte kunde få till varken ett avslut eller en passning.

  Inledningen bådade gott. Men som en nål spräcker en ballong så spräckte Umeå FC hål i hela arenan. Ett bolltapp på egen planhalva ledde till ett inlägg som lobbnickades in över Nahir Saliba i mål, 0-1 i den 12:e minuten. Den nicken blev nästan det enda Umeå FC skapade i anfallsväg.

  Därefter tog Assyriska över föreställningen totalt med ett fint passningsspel och bollerövringar på mitten. I den 16:e minuten borde domaren blåst straff efter en fällning på Yakoub men publiken skrek förgäves. Sedan följde lägen där Sosseh gånger två borde ha resulterat i åtminstone ett mål. Ena inspelet lyckades anfallaren inte skarva in och det andra räddades på mållinjen, en nick som resulterade i årets räddning av Umeås målvakt.

  I väntan på Godot dök Antonio Yakoub upp igen med en distinkt högerslägga som resulterade i kvitteringsmålet. Målet föregicks av ett delikat inspel av Eufrat Barmousa som kolossen Sosseh nådde högst på och frispelade Yakoub. Till halvtidsvilan gick Assyriska FF med känslan att ha presterat den bästa halvleken för säsongen. 

  Ut till andra halvlek försvann det fina spelet men kampviljan och intensiteten ökade rejält. Det var otroligt fint att se grabbarna gå in i duellerna med en vilja som man innerst inne vet att man har. Man vann duellerna på mitten och släppte till väldigt lite bakåt. En eloge till Kevin Rohlin som varit långtidsskadad men visade en karaktär värd att applådera dubbelt upp.

  Gnistan skulle till slut tända elden. Ytterligare en gång var det Sosseh som underbart spelade fram en stångande Gabriel Aphrem, som i sin tur fintade bort sin försvarare och dunkade in 2-1. Vild glädje kryddat med en lättnad men en reservation lurandes i bakgrunden. 

  Kampen fortsatte in i det sista, domaren hade lyckats skrapa ihop åtta tilläggsminuter som för en gångs skull inte blev fatala. Matchen slutade med tre poäng och när väl mörkret hade befäst sin plats över arenan lös Assyriska FF upp mörkret igen som på fornstora dagar. Nu har man allt i egna händer i sista matchen borta mot Hudiksvall.

  Gabriel Aphrem som verkligen visat vägen med sina prestationer blev till slut matchhjälte. En kollektiv toppinsats där alla bidrog med glöd och hjärta. Ej att glömma att även firma Marcus Linday och Victor Åsberg återigen bidrog med starka insatser och höll i innermittfältet. Hela laget står för en fantastisk insats och visar stor karaktär.

  En annan avgörande faktor som blivit sällsynt senaste tiden är publiken. Om man som supporter kräver bör man också vara med och stötta. En arena med publik ger laget energi och möjligtvis hade det kunnat förhindra många sena poängtapp. Ikväll var publiken en stark bidragande faktor till spelarnas reaktioner på plan.

  Nu önskar vi laget all lycka mot Hudiksvall, en match där fortsatt spel i Ettan norra står på spel.

  Skribent:Mrad Barsom
  Fotograf:Morris Esa
  Dela artikeln