Historiskt derby på påskdagen

Foto: Redaktionen

Det är vår i luften och årets första stora derby står inför dörren. Derbyt sammanfaller med minnesdagen för folkmordet Seyfo och även den ortodoxa påskdagen. Det bäddar för en historisk gemensam manifestation.

24 april 1915 i sydöstra Turkiet gick startskottet för det folkmord som skulle komma att kallas Seyfo. Folkmordet utfördes genom deportationer, avrättningar, massakrer och framkallad hungersnöd. Människor brändes till döds instängda i byggnader och dränktes i floderna. Kvinnor våldtogs, fördes bort och såldes på slavmarknader. Kvinnor och barn tvångskonverterades. Kyrkor förstördes, kristna by- och gatunamn byttes ut. Offrens egendom och ägodelar konfiskerades.

Det finns inget assyriskt hushåll i Södertälje som inte har förlorat någon familjemedlem i detta folkmord och därför är det viktigt att högtidlighålla denna dag, dagen då den kristna populationen nästan utplånades helt från Turkiet. Samma dag i år firar vi Jesus återuppståndelse, den ortodoxa påskdagen. Två viktiga händelser som inte får gå obemärkt förbi under derbyt.

Därför har Assyriska FF och Syrianska FC valt att tillsammans, hand i hand med sina spelare och ledare att manifestera denna dag med att skicka ett tydligt budksap; glöm inte våra offer, ge dem rättvisa. Tillsammans är vi starka!

Må bästa lag vinna. Glad påsk!

Skribent:Moussa Esa
Dela artikeln

Kommentarer

Ingen har kommenterat artikeln än. ⁨Om du är klubbmedlem loggar du in för att lämna en kommentar.⁩