God fortsättning - nu börjar säsongen

Det assyriska nyåret, Akitu eller Ha-Nison, har precis firats och jag vill börja med att önska alla assyrier världen över ett gott nytt år och en god fortsättning, Shato brikhto. Ett nytt år med nya förhoppningar och nya mål som infaller lägligt nog med en ny fotbollssäsong, i en ny serie som heter Ettan Norra. Vanligtvis skulle premiären vara en färggrann folkfest där vi med öppen famn skulle välkomnat våra gäster till Södertälje Fotbollsarena - istället stänger pandemin grindarna till festen. Det är en tråkig verklighet som vi dessvärre får leva med i inledningen av serien.

Men det finns många ljuspunkter i detta mörker att se fram emot. Vi har ett mycket spännande lag på gång, ett lag som i sina bästa stunder kommer att bjuda på snabb anfallsfotboll med många spelare som kan vara matchavgörande. Vi har sett glimtar av detta på försäsongen och dessa glimtar hoppas vi bli mer bestående under säsongen med hjälp av tränarparet Martin Augar och Johan Ländin.

Laget står redo och består till stora delar av en stark stomme från förra årets succésäsong. Sportkommittén har kompletterat med lite krydda på mittfältet och i anfallet; egna spelare som Younas Messaoudi och Gino Berg har återvänt hem och kompletteras med smaker från Curacao och Guinea i form av Quinton Christina och Moussa Traoré. Sen har man förstärkt laget med holländske anfallaren Youri de Winter, försvararen Oskar Wener och målvakten Jasmin Ljuca.

Nog om laget som ni kommer kunna följa genom SportExpressen och Länstidningen som tillsammans kommer att sända samtliga Assyriskas 30 matcher i år. När vi kommer till det organisatoriska är vi fortfarande otroligt underbemannade, vi är i praktiken 3 personer som står för hela vår organisation. Vi kommer inte att räcka till under året och behöver hjälp i alla områden från våra medlemmar och eldsjälar. Vi behöver hjälp i alla frågor från t ex matchfunktionärer till fotografer, skribenter, matchsekretariat etc anmäl er till info@assyriska.se om ni kan och har tiden att hjälpa oss.

Om vi går in på det känsliga ämnet ekonomi vet ni redan att vi i år kommer att spela i Sveriges dyraste liga sett till vad klubbarna får från ligan. Det är längre resor till norrland och högre löner än division 2 som kostar. Även planhyrorna och domarkostnaderna är högre. Vad får då klubben från ligan? Jo, Assyriska får i år 150 000 kr för hela året från Ettanfotboll. 30 000 kr av dessa är i form av matchbollar, resten är villkorade mot att vi deltar i möten och olika aktiviteter samt att vi rapporterar om våra matcher.

I division 2 får man ingenting från ligan, men skulle vi lyckas ta oss upp i Superettan skulle den pengen omvandlas till en summa mellan 8-12 miljoner kronor. Ja glappet är stort mellan de fattiga och de rika även i fotbollsfamiljen, men det här är vår verklighet och den får vi kämpa med så gott vi kan. Lägg därtill pandemin som drabbat oss alla och inte minst våra samarbetspartners som har svårt att rädda sina verksamheter då förstår ni att vi har en ekonomisk uppförsbacke även denna säsong.

Men i detta mörker finns ändå många ljusglimtar. Vi har äntligen startat vårt damlag och öppnat dörren för fler tjejer att spela fotboll. Vi har satsat ännu mer på vår ungdomsverksamhet med flera ledare och vi har på detta infört ett helt nytt medlemssystem som ska ge oss större möjligheter att öka anatalet medlemmar. Många har reagerat och frågat sig om det var rätt beslut att göra allt detta just i år. Till dem vill vi säga att det finns vissa beslut som vi förlorar ännu mer på att INTE ta, vi tar ansvaret för dessa och har förberett oss på att jobba ännu hårdare för att ro hem dessa satsningar.

En sista sak som vi gjort är att vi bildat ett ordföranderåd bestående av före detta ordföranden som ska träffas regelbundet och dela erfarenheter, bolla idéer och fungera som ett moraliskt stöd för klubben, en klubb vars historia de för alltid kommer att tillhöra.

Med detta sagt hoppas jag att ni fått en inblick i var Assyriska FF står idag och vad vi har framför oss under året. Assyriska FF saknar sin publik och vi hoppas kunna se er på läktarna längre fram på säsongen, laget är en kropp utan ett hjärta så länge ni inte finns på plats. Tveka inte att höra av er om ni kan hjälpa oss på ett eller annat sätt.

Skribent:Moussa Esa
Dela artikeln

Kommentarer

Ingen har kommenterat artikeln än. ⁨Om du är klubbmedlem loggar du in för att lämna en kommentar.⁩