Falkenbergs FF - Klarar man det andra svåra året?

Falkenbergs FF bildades 1928 efter en sammanslagning av stadens flera kvartersklubbar. Trots att föreningen snabbt togs till hjärtat av stadens invånare så har Falkenbergs FF alltid betraktats som lillebror i Halland där Halmstad BK varit nummer ett i länet.

1963 var första gången som Falkenberg var nära att ta steget upp i näst högsta serien, men Gnosjö var för bra. Sedan gick det utför och laget föll på två år ner i femman. 1973 - 74 var laget så långt ner som i division VI, men efter två seriesegrar i rad klättrade laget upp till fyran. Avancemanget till division III skedde 1982 och 1986 kvalade FFF - med 15-årige Pär Zetterberg i laget - till näst högsta serien, men Forward gick upp på bortamål. Laget misströstade dock inte utan tog klivet upp året därpå. Sedan dess har det blivit nio säsonger i division I. Den bästa var 1998, då laget länge toppade söderettan men tillslut halkade ner till en sjundeplats.

Året därpå följde nedflyttning till division 2, där klubben efter några magra återigen tog sig tillbaka till Superettan inför förra säsongen. Falkenbergs FF har verkligen haft marginalerna på sin sida de två senaste säsongerna. 2001 gjorde Jens Josefsson 3-2 i den 94:e minuten i den sista division II-omgången. I och med det målet höll sig laget kvar i tvåan. Ifjol ledde Trollhättan kvalet till Superettan med 1-0 fram till den 83:e minuten. Då prickade Daniel Alexandersson in en straff och tre minuter senare nickade även Henrik Bertilsson in segermålet. Ett mål som förde FFF till Superettan tack vare fler gjorda bortamål!

Förra året klarade man nytt kontrakt efter en stark höst, främste målskytten Daniel Alexandersson har dock lämnat halläningarna för allsvenska Elfsborg. På plussidan märks framför allt Daniel De Stefano (Öster) och Jonas Pelgander (Häcken). Den senare trivdes inte riktigt i klubben varför den ex-allsvenske mittfältaren lämnat klubben under våren. I övrigt ser truppen ut som föregående säsong med många spelare som man hämtat från lägre divisioner. Truppen är kanske i tunnaste laget, framför allt saknas målskyttar.

Matchen på lördag är det tredje mötet mellan Assyriska och Falkenberg, lagen har en seger var sedan förra säsongen. Vårmötet på Bårsta IP vanns av Assyriska med 1-0 efter ett sent övertidsmål i första halvlek av Tomas Andersson. På hösten tog halläningarna revansch när man vände 0-1 till 2-1 efter mål av Björn Carlsson på straff och Marcus Olsson.

Falkenberg öppnade årets säsong mycket dåligt men har kommit tillbaka starkt de senaste veckorna och är obesegrade i tre matcher. Senast mot Brage var man på god väg mot sin tredje raka seger, laget tappade dock sin till synes säkra 3-1 ledning till 3-3 de sista tio minuterna. Assyriska har uppvisat en ojämn form, men senast mot Öster tog man tre viktiga poäng och visade att man vill vara med i toppstriden på allvar. Fortfarande har laget en alldeles för låg lägsta nivå, under långa perioder agerar laget synnerligen passivt och bjuder in motståndarna till den egna planhalvan. Positivt är dock att Charles Sampson är tillbaka efter avstängning och att anfallarna Kabba Samura och Andreas Yacob-Haddad åter hittade målet senast. Skall Assyriska haka på toppen eller skall Falkenberg lyfta från bottenträsket?

Skribent:Aydin Aho