Första förlusten på Bårsta

Assyriska åkte på årets första förlust på hemmaplan då man gästades av topplaget BK Häcken och förlorade med 1-2 (0-2). Det blev en match med två helt olika matchbilder där Häcken dominerade hela första halvlek och där Assyriska tog över fullständigt i andra och var ytterst nära att kvittera.

- Jag tycker att vi stryker ett streck över första halvlek, det var inte mycket som fungerade där, kommenterade Conny Karlsson, tränare i Assyriska, efter matchen.

Ett passivt Assyriskt försvarsspel gav Häcken det utrymme man behövde för sitt passningsspel och i våg efter våg kunde Häcken skapa den ena farligheten efter den andra framför duktige Erland Hellström i hemmalagets mål. Assyriska hade svårt att få tag i bollen och fick mest jaga boll utan att kunna skapa något eget spel. Framför allt var det Häckens tre liberianer som utmärkte sig och låg bakom det mesta i spelväg.

0-1 kom på en snabb spelvändning där Assyriska missade ett uppspel på högerkanten. Och i en tilltrasslad situation där Assyriskas spelare hade svårt att hitta rätt i sina försvarspositioner hamnade bollen slutligen hos Eirik Dybendahl, som fick gott om tid att sikta in sig och ur en position snett till vänster utanför straffområdet fick han på en drömträff och bollen seglade otagbart in i det bortre krysset. Och eländet skulle fortsätta.

- Vi förlorade på att vi inte var tillräckligt beredda på hur bra Häcken egenltigen var. Vi fick helt enkelt inte tag i bollen, sa tränare Karlsson.

Häcken utökade ledningen till 0-2 genom Mats Haglund i den 29:e spelminuten, men det var nyttige Dulee Johnsson som låg bakom målet. Oattackerad kunde han avancera på sin högerkant och slå ett väl avvägt inlägg mot straffområdet som Haglund bara hade att sätta pannan till och placerade bollen otagbart vid stolproten.

En ljusglimt i mörkret var annars unge Stefan Batan som inte visade någon respekt för bortalaget och arbetade hårt i både offensiven och defensiven på sin vänsterkant. Men tyvärr fick han inge större hjälp under första halvlek och var ofta ensam på sin kant.

Efter paus började Assyriska trilla boll allt bättre och en kvart in på andra halvlek hade man tagit över det mesta av spelet, till viss del beroende på att Häcken backade hem och bevakade sin ledning. Och när Karlsson gjorde ett offensivt byte genom att plocka ut vänsterbacken Ghassan Heamed och istället ta in Alexandros Pappas som högerytter var det i princip bara ett lag på plan.

- I andra halvlek fick vi ett bättre kantspel och en större bredd. Målet kom på en hörna och efter reduceringen hade vi ett konstant tryck mot Häckens mål. Med lite tur kunde vi även fått in en kvittering, analyserade Karlsson.

Det var nyss inbytte Pappas som var högst i en nickduell och kunde trycka in reduceringen på ren vilja. Efter reduceringen fick Assyriska ytterligare krafter och fortsatte offensiven för att även nå en kvittering under den återstående kvarten. Den ena möjligheten följde på den andra. Dennis Östlundh hade ett skott som gick tätt utanför stolpen, Andreas Yacob-Haddad gick på kraft ur en något snäv vinkel, men Christoffer Källqvist stod rätt placerad och kunde enkelt avvärja. Även Ivan Isakovic fick ett bra läge, men fick ingen bra träff på bollen och Källqvist kunde klistra skottet.

Det ville sig inte riktigt och Assyriska lyckades inte nå en kvittering, utan fick istället inkassera årets första förlust på hemmaplan. Första halvlek vill man gärna glömma, men däremot var andra halvlek ett tydligt exempel på hur Assyriska bör spela även framöver. Skottstatistiken i andra halvlek slutade 8-0 till Assyriska och kan man fortsätta spela den typen av spel framöver lär övriga lag få svårt att ta poäng på Bårsta.

Däremot är det viktigt att spelarna visar upp rätt inställning i försvarsspelet redan från start och inte släpper iväg motståndarna i en tidig ledning på grund av onödiga misstag. Nu är det fokusering på cupmatchen på onsdag mot IF Brommapojkarna. Seger där och Assyriska är klara för kvartsfinal.

Skribent:Robil Haidari