Assyriska tog chansen i bottenstriden

Linus Hillemar gjorde säsongens snabbaste mål när han gav Assyriska ledningen redan i andra matchminuten, fint framspelad av Gabriel Aphrem.  [ARKIVFOTO: Morris Esa]

Linus Hillemar gjorde säsongens snabbaste mål när han gav Assyriska ledningen redan i andra matchminuten, fint framspelad av Gabriel Aphrem. [ARKIVFOTO: Morris Esa] · Foto: Morris Esa

En tung säsong där nästan allt gått emot med ett ännu tyngre resultat senast i bagaget var detta matchen då Assyriska FF visade karaktär och ordnade en plats på perrongen, än har tåget inte åkt. Med tunga avbräck i startelvan fick tränaren Ghassan Heamed lägga nytt pussel som gav resultat direkt.

I en tidigarelagd helgmatch var det en nykomponerad startelva som tog emot IF Sylvia från Norrköping. Assyriska hade både lagkapten Nemrud Awrohum och försvarskollegan Adi Tahirovic avstängda. Även skyttekungen Antonio Yakoub tvingades lämna återbud efter en olycklig skada på träningen. Victor Åsberg fick också se sig besegrad av en känning i ljumsken.

Detta öppnade upp för flera förändringar i startelvan. Tillbaka i mittförsvaret var veteranen David Durmaz som bildade mittlås med Alessandro Zavan. På högerbacken återfanns Eufrat Barmousa. Gabriel Aphrem var tillbaka på innermittfältet och yttrarna hade bytt plats, Christian Aphrem anföll från högerkanten och Linus Hillmar från vänstern. På topp klev den forne skyttekungen Alagi Sosseh.

Matchen hann knappt börja innan Linus Hillemar distinkt placerade in ledningen fint framspelad av Gabriel Aphrem som idag gjorde en fin insats på mittfältet. Assyriska FF inledde friskt men mattades av då Sylvia började äga bollen mer för varje sekund som tickade dock utan att skapa något värt att notera. I alla fall på egen hand.

I den 25:e minuten bjuder Hossin Lagoun Sylvias Alexander Alp på öppet mål när han missbedömer bollen som dimper ner och i detta läge trodde alla att kvitteringen redan var noterad. Turligt nog flög bollen över målramen. Arenan kunde andas ut. I en första halvlek där spelet inte var av högsta kvalité bjöd bortalaget på ineffektivt bollinnehav mot ett Assyriska som sjönk djupt för att försvara ledningen. Halvleken kunde sluta på ett magiskt sätt om Gabriel Aphrems dunderskott fått ett annat öde. Ett skott värt mer än att smeka stolpen med en vind.

Till andra halvlek ändrade bortalaget lite i elvan. Lika snabbt som Assyriska tog ledningen i matchen kvitterade IF Sylvia. Eufrat Barmousa som stundtals agerat stabilt blev  överspelad på högerkanten, ett inspel senare avslutades anfallet med ett vänsterskott i nättaket.

Vitalt för matchen svarade Assyriska omgående med att ta ledningen.

Gabriel Aphrem erövrar starkt bollen på mitten, levererar bollen till en galet springande Marcus Linday som i sin tur frispelar Christian Aphrem som med en distinkt högerstänkare sätter dit bollen till 2-1. Snyggt, effektivt och välbehövligt. Om ledningen var vacker så skulle 3-1 målet bli ännu mer estetisk. Drömspel på ett tillslag hela vägen från högerkanten till Marcus Linday som levererar ännu en smörpassning till en fritt löpande Alagi Sosseh. Sosseh vrider snyggt bort försvararen med högerfoten där han samtidigt lägger upp för sin vänster, avslutet kyligt och tvåmålsledning.

Nu kände alla att matchen nog var vunnen. Tänk om, tänk igen. När det gäller Assyriska FF får hjärtat jobba på övertid konstant. IF Sylvia skapar några halvlägen och får till slut in reduceringen. Slarvigt bolltapp på mitten ger möjligheten till reduceringen. Sista minuterna blir eviga, inte bättre blev det när domarens tilläggsminuter ökade. Inte en till sen kvittering var den enda tanken som snurrade runt i skallen. Skönt nog kom inte kvitteringen och lättnaden tog över.

Segern var vital i kampen om ett nytt kontrakt. Hela laget visade en stark karaktär idag vilket var kul att se. Värda att lyfta idag var giganterna på mittfältet som var otroliga bollvinnare; Marcus Linday med två assist och Gabriel Aphrem med en assist blev två viktiga nycklar för tre poäng.

Nästa kamp kommer att bekämpas mot IFK Haninge borta nu på lördag. Kom och stötta laget, som behöver allt stöd vi kan ge det. Än lever hoppet om nytt säkrat kontrakt i Ettan.

Skribent:Mrad Barsom