Assyriska tappade ytterligare ett kval

Det var tunga steg och blicken i marken efter den stora besvikelsen i Österåker. · Foto: Caroliné Khamo

Förutsättningarna var enkla när Assyriska FF reste till norra Stockholm för att möta IFK Österåker. Det var endast seger som kunde ta laget vidare i kvalet. Laget hade haft två bra träningsveckor och man kom förberedd till matchen med fullt manskap och Zelge Fans i ryggen.

Vädret och underlaget kunde inte tränarna göra något åt men taktiken och matchplanen var lagd och det skulle börja riktigt bra. För redan i nionde minuten nickade, lagkapten Nemrud Awrohum, in ledningsmålet och Assyriska visade gott mod och spelglädje. Med lite flyt hade Assyriska kunna utöka sin ledning genom både Bachir Katourgis nick och Victor Åsbergs tunga skott.

Istället sjönk laget ner och tillät Österåker att komma till flera farliga lägen. Två farliga chanser kunde man klara men den tredje resulterade i kvitteringen när Marko Atanckovic tvingade lämna en retur. Första halvlek slutade 1-1 och man hoppades på en uppryckning inför andra halvlek där tränarna valde att spetsa offensiven genom att byta ut Åsberg mot Alagi Sosseh.

Knappt hade andra halvlek blåsts igång vände matchen till hemmalagets favör genom en rad olyckliga händelser. På de tolv första minuterna var Sosseh utanför spel för att byta skor, Isa Demir tvingades byta p g a skada och Awrohum halkat olyckligt så att Österåker lyckades fullfölja en kontring och ta ledningen med 2-1.

Innan ledningsmålet hade Assyriska två bra lägen att utöka sin ledning. I samma anfall missade Sosseh att få ren träff på bollen och Katourgi sköt på en försvarare när han försökte placera bollen. I nästa anfall kom Linus Hillemar fri men en utrusande målvakt han störa tillräckligt mycket. Ingen kunde förutse detta och det blev som en chock, nu behövde Assyriska jaga två mål.

Nu bytte Assyriska ut sin franske vänsterback Killian Denoual och gick ner på en trebackslinje. In kom istället Hugo Fernandez för att stärka offensiven. Tyvärr hann det knappt gå fem minuter innan Österåker kunde göra sitt tredje mål och stänga matchen genom ännu en kontring och ett otroligt snöpligt mål. Atanackovic rusar ut, får skottet på sig och bollen seglar i en hög båge och landar vid bortre stolpen in i mål.

Många Assyriskasupportrar tappade hoppet här och flera begav sig hemåt. Men det fanns tjugo minuter kvar att spela plus tilläggstid och spelarna på plan hade inte tappat hoppet. För man ökade tempot och satsade allt framåt. För bara tre minuter senare hade Katourgi lyckats klacka in reduceringen och kickade igång publiken igen. Två mål till och Assyriska skulle vara vidare i kvalet.

Både Fernandez och Ferid Ali hade tunga skott som målvakten räddade. Andreas Kilit hade en nick som rensades bort på mållinjen innan Katourgi tog ner bollen på en hörna och tryckte in 3-3. Men nu hade klockan tickat upp på 89 minuter, skulle tilläggstiden räcka för ett avgörande mål?

Trots en total forcering och sex spelade tilläggsminuter kunde inte Assyriska och Katourgi trolla fram ett sista mål och Assyriska tvingas återigen att se sig själva förlora ett kval med minsta möjliga marginal. Tungt är ett ord som väger mycket mer än sina fem bokstäver en sån dag och det var tårar och djup besvikelse efter matchen. Som sig bör.

Nu får vi sörja ett tag innan vi börjar lägga nya planer för säsongen 2023.

Skribent:Redaktionen