Assyriska FF visade styrka i Östergötland

Många ljusglimtar tog Assyriska med sig hem till Södertälje - Nushi och King bjud på show och tackade varandra för varsin assist och Zelge Fans för stödet. Rhawi gjorde en fläckfri tävlingsdebut för A-laget.  [FOTO: Morris Esa]

Många ljusglimtar tog Assyriska med sig hem till Södertälje - Nushi och King bjud på show och tackade varandra för varsin assist och Zelge Fans för stödet. Rhawi gjorde en fläckfri tävlingsdebut för A-laget. [FOTO: Morris Esa] · Foto: Morris Esa

Första lite längre bortaresan, många saknade spelare, en sämre konstgräsplan och för motståndet stod seriens mest målglada lag. Så såg förutsättningarna ut för det lag som hade ansvaret att försvara Assyriskas färger borta mot Norrköpingslaget Smedby AIS i seriens sjätte omgång. Det skulle bli en nostalgisk matchdag där laget visade både styrka och glädje.

Inför matchen saknades veteranerna David Durmaz, Alagi Sosseh och Ferid Ali. Nyförvärvet Romario Navarro var fortsatt skadad och förstemålvakten Nahir Saliba bortrest. Ännu en gång fick tränarna pussla om i laget för att få ut bästa effekt mot seriens mest målfarligaste lag.

I mål ställde man 18-årige Jakob Rhawi som gjorde debut i en tävlingsmatch för a-laget. Backlinjen var intakt från förra matchen med Eufrat Barmousa, Nemrud Awrohum, Cihan Gavgacioglu och Petar Peric. På mittfältet klev Victor Åsberg in och täckte för Ferid Ali, RInor Nushi flyttades in från vänsterkanten till mitten. Åsberg och Nushi under stöddes av Marcus Linday medan kanterna togs av Hugo Fernandez och King Hägg Obinongo. På topp var Linus Hillemar tillbaka från skada.

I föregående matcher har Assyriska skapat många klara målchanser direkt i inledningen, men mot Smedby var det inte lika enkelt. När det väl chanserna dök upp var det vindsnabbe Hillemar som satte skräck i motståndarnas backlinje och spelsugna King och Nushi med sin teknik som hotade spräcka Smedbys nolla.

Det blev King som till slut placerade in ledningsmålet på en fin passning av Nushi i 30 minuten. Innan dess hade Nushi hittat in till Hillemar som nickade högt ovanför. Halvleken slutade med 1-0 med mersmak till Assyriska. Andra halvlek hade knappt börjat innan Fernandez fintade bort sin försvarare och dundrade in ett tungt markskott med sin vänster och 2-0 var ett faktum. Gavgacioglu var den som hittade Fernandez till höger i banan.

Assyriska tvingades till sitt första byte när Barmousa sträckte ljumsken och ersattes av Adonis Pelagia. Det fick inte Assyriska att slå av på takten utan nötte ner Smedby med tålamod, bra försvarsspel och spelsugna offensiva spelare. Direkt efter bytet var dags för King att bjuda tillbaka till Nushi när han hittade honom med ett fint inlägg som Nushi nickade in till 3-0. Bara minuten innan hade Nushi bombat in en boll i stolpen.

Assyriska nollade alltså det mest målfarliga laget inför denna omgång mycket tack vare en bra matchplan, bra försvarsspel och en riktigt bra insats av unge Jakob Rhawi som gör en fläckfri debut och håller nollan. Rhawi visade pondus för sin unga ålder när han styrde och deltog i försvarsspelet.

Det var mycket nostalgi över dagen då Zelge Fans hade chartrat en 50-manna buss och satte färg på hela tillställningen med både sång, flaggor, trummor och bengaler över hela matchen. Stödet och kärleken till spelare och ledare blev besvarad på bästa möjliga sätt, en gedigen seger med bra försvarsspel och tre riktig snygga spelmål.

Nu väntar en tidig seriefinal mot Nyköping BIS nästa söndag 15 maj kl 17:00 hemma i Södertälje. Det är dags att vallfärda till arenan och visa sina färger.

Skribent:Redaktionen