Kollektiv kollaps i premiären

Det ville sig inte mycket för Younas Messaoudi eller för Assyriska under gårdagens förlustmatch.  [FOTO: Paulina Thorén]

Det ville sig inte mycket för Younas Messaoudi eller för Assyriska under gårdagens förlustmatch. [FOTO: Paulina Thorén] · Foto: Paulina Thorén

Täby FK som kom på besök hade inför premiären sagt att Assyriska FF inte skulle underskattas. Ut till match klev dem med en otrolig disciplin kombinerad med dödliga kontringar. Första tio minuterna såg spelet ganska jämt ut och visst kände man att premiären ändå kunde bli bra som den brukar bli när Assyriska inleder sina seriespel. Sedan briserade en bomb, klockan tickade 11 minuter, domaren blåste en hård straff för hands på Quinton Christina och bortaledningen var ett faktum. Bomben fortsatte att kasta splitter lite överallt. Hemmalaget gick helt enkelt sönder i spillror. Halvtimmen spelad så ledde Täby FK med 0-4. Tränarduon agerade och bytte ut tre spelare redan i matchens 39:e minut. Tränare Martin Augar menar att halvleken var oförklarlig.

- Svårt att svara på, men vi får inte till någonting överhuvudtaget. Vi vinner inte första bollen och vi är inte där på andrabollarna. Det är tekniska misstag, det är bolltapp och mycket slarv. De gör 0-3 efter 30 minuter, 1-4 i halvlek. Vi gör 3 byten i minut 30 lite för att väcka laget. Det var årets absolut svagaste prestation. Vi är ute på plan men ändå inte. Vi är där fysiskt men mentalt helt någonstans.

Innan domaren skonade oss hann Quinton Christina med ett drömmål som studsade in via ribban. Reducering gav ändå något slags hopp. Assyriska FF var trots allt inte helt chanslösa offensivt. Augar förklarar vad som sades i halvtidspausen.

- Att vi måste börja vakna till, att det är premiär, att vi måste börja springa. Vi måste börja vinna dueller, närkamper, bollar, första andrabollar, där var vi inte alls.

Assyriska började på bästa tänkbara sätt när pipan signalerade för andra halvlek. Full fart framåt och skapad straff. En straff som Antonio Yacoub skapade och sedan missade. Hade straffen suttit skulle nog matchen blivit helt annorlunda och det sagt utan att vara partisk.

- I andra kunde vi ha fått en bra start med straffen som vi får in 48:e tyvärr sätter vi inte den och då tappar vi ännu mer energi, menar Augar.

Istället blåste Täby FK in både 1-5 och 1-6 lika lätt som vinden blåser bort höstlöven. Linus Hillemar hann reducera med ett snyggt mål men sista ordet gick ändå till bortalaget. 2-7, ett slutresultatet som blev ett tydligt välkomnande till divison ett Norra.

- Täby FK var väldigt disciplinerade och sen var de kraftfulla när de går till anfall. Vi var svaga precis som Martin (Augar, red anm.) säger, första duell, andra duell. Det kändes som att en spelare hos dom kunde slå ut tre, fyra hos oss bara genom tyngd framåt, förklarar tränare Johan Ländin.


Ländin svarar på frågan om det fanns några positiva tecken som kunde tas från denna match.

- Just nu så är det svårt att hitta något direkt. Det är klart om vi ser matchen på tv så kommer det synas saker som vi gör bra också. Det är ju fina mål som vi gör men totalt sett så är det svårt att gräva där. Börjar vi leta enstaka fel så kommer vi kunna hålla på ganska länge, för det händer ganska många saker på plan. Nu vet vi  vad som krävs på den här nivån, det fick vi ju bevisat för oss idag.

Självklart ska man inte sitta här och bortförklara något eller skylla på enstaka individer och situationer men detta är inte bra nog. Assyriska FF kan mycket bättre och står för mer än bara fotboll. Detta får bli en rejäl väckarklocka för samtliga spelare och ledare. Ibland behöver man motgångar mer än man anar. Nu behöver laget rycka upp sig och prestera utan att be om ursäkt. Vi är bra nog att spela i Ettan Norra.  


Ländin förklarar vad som sades till laget efter matchen. 


- Just att det var en kollektiv kollaps, att de inte behöver älta, utan rannsaka sig själva och förstå vad som krävs. Nu har vi ledigt imorgon sedan hitta ny energi på onsdag, försöka samla ihop krafterna genom att gå tillbaka till enkla moment och försvarsspelet måste vara där.


Grattis till en väl genomförd match av Täby FK som bjöd på fin offensiv fotboll.

Nästa match spelas på bortaplan mot IFK Luleå redan nu på söndag. Lycka till grabbar. 

MATCHFAKTA
Skribent:Mrad Barsom & Emanuel Barmasi
Dela artikeln

Kommentarer

Ingen har kommenterat artikeln än. ⁨Om du är klubbmedlem loggar du in för att lämna en kommentar.⁩