En karibisk bris från Holland

Quinton Christina skall värma upp kalla norden.  [FOTO: Mrad Barsom].

Quinton Christina skall värma upp kalla norden. [FOTO: Mrad Barsom]. · Foto: Mrad Barsom

Denna intervju hålls för ovanlighetens skull under morgonen i ett ovanligt lugnt kansli. Ljuset reflekteras i guldtanden som spelaren har i sin repertoar, lika intensivt som vinden piskar mot arenans fasad. Det enda som fattades var kaffet.

Den skulle visa sig serveras lite senare tack vare eldsjälar som spenderar oerhörda mängder av timmar i katakomberna.


Quinton Christopher Edson Christina sitter lugnt vid bordet, ledigt klädd i träningsoverall med matchande träningsskor. Allt sitter perfekt som det ska. Vid första anblicken är han väldigt lik Ngolo Kanté och det skulle visa sig stämma ännu mer ju längre vi fortsatte att prata.


När han som 20 åring lämnade Curaçao blev det startskottet på en spännande resa. Han upptäcktes av Holländska representanter från PEC Zwolle när han spelade för en lokal fotbollsklubb med stora holländska influenser. För dem som inte känner till historiken och det geografiska så är Curaçao ett autonomt område inom Konungariket Nederländerna och utgörs av en ö i Västindien.

Europa blev en slags chock för Quinton då skillnaderna blev alldeles för stora i ung ålder. Allt från spelsystem, kultur, tempo och självklart den främsta anledningen av dem alla, familjesaknaden blev en svår kombination att hantera.
Han försökte studsa tillbaka snabbt och spelade två år i en annan klubb som höll till två steg under den högsta ligan i Holland. Så småningom skaffade han flickvän och några familjemedlemmar flyttade även dem till Holland och bidrog till en stabilare vardag. Det började röra på sig även fotbollsmässigt. Han imponerade i sitt spel och det ledde i sin tur till ett kontrakt i Slovakien. Sedan kom Coronapandemin vilket har ändrat på spelreglerna inom fotbollsvärlden något enormt. 


Välkommen till Assyriska FF, Sverige och Södertälje!!

Vem är Quinton Christopher Edson egentligen? Berätta!

Jag är faktiskt en mycket lugn människa som tackar Gud för allt jag varit med om. Familjen betyder allt och är en central punkt i mitt liv. Som person är jag observerande och försöker bidra med positiv energi vart jag än går.


Vad kommer du bidra med fotbollsmässigt till Assyriska FF?

Som spelare är jag en kombination mellan teknik och fysik. När jag nämner fysik är det mer min atletiska del snarare än storleken. Man kan säga att jag är en mix mellan Ngolo Kanté och Xavi. Sliter hårt, står rätt och passar säkert. Deltar även i anfallen när tillfälle ges men jag nöjer mig såhär.

Vad är dina bästa tips för ett fotbollsliv?

Oj, låt mig tänka. Jo men att man ska vara positiv och njuta av resan man gör. Det kan vara allt från det vi gör inom fotbollen men även det utanför. Rent fotbollsmässigt är en positiv energi något av väldigt stor vikt. Den smittar av sig till resterande lagkamrater som även dem kommer ge den energin vidare i det privata men även på fotbollsplanerna vi kommer kliva in på. På så sätt kommer de även driva på din egen utveckling och resultat när säsongen summeras. I alla vinnande lag har sammanhållningen varit en avgörande faktor.


Vad och vem tog dig till Sverige och Assyriska FF?

Det var ett samarbete mellan folk från Assyriska FF och min agent som en gång i tiden var min tränare. Personligen tyckte jag att detta kunde vara en bra möjlighet att visa upp sig igen och självklart närheten till Holland där jag just nu har mitt liv.


Hur ser dina framtidsplaner ut de kommande 5 åren?

Nu närmast är det att ta en plats i laget, bidra med kvalité och göra en bra säsong. Kanske klättra högre i seriesystemet. Sedan är ju drömmen att spela i Spanien som många andra fotbollsspelare. Jag skulle även vara mer än nöjd med att representera Assyriska FF i Allsvenskan.


Vad är din känsla kring Assyriska FF än så länge?

Min känsla är just nu väldigt positiv där man känner en värme i föreningen. Alla och då menar jag alla har varit väldigt hjälpsamma och välkomnande. Allt från mottagandet till grabbarna i laget. Man kan uttrycka det så här, värmen hjälper till mot kylan där ute.


Vad anser du om tränarduon och träningsnivån?

Tränarna har en modern syn och personligen känner jag att dem fått till en bra grupp. Dem är framåt i sitt tänk där mycket handlar om att skapa ett spelsätt. Själva nivån på spelet håller även den en hög klass och personligen tror jag vi kan vara med där uppe bland topplagen.


Vilken spelare i laget har gjort mest intryck på dig hittills?

Det finns många bra spelare men jag måste säga Younas Messaoudi och Antonio Yakoub då jag gillar deras spelstil.


Vem har du som fotbollsförebild?

Ingen speciell spelare egentligen men uppskattar egenskaperna hos Ngolo Kanté som springer non stop, Iniestas balans, Xavis passningar och Messis dribblingar.


Nu till den sista men viktigaste frågan av dem alla. Och här vill jag att du svarar ärligt.

Här blir Quinton märkbart nervös..


Vad är din favorit maträtt?


Sen utbrister han i ett skratt...

Is that the big question? Hahahaha..

Det är faktiskt en inhemsk maträtt som heter Bungy och Caesarsallad.


Vi får oss båda ett gott skratt som avslut på en väldigt trevlig samtalsstund. Quinton, det var ett nöje att prata med dig och önskar dig all lycka fortsättningsvis och hoppas du kommer trivas hos oss.

Tack själv, ska göra mitt bästa för att göra fansen lyckliga och börja resan mot toppen.



Skribent:Mrad Barsom
Dela artikeln

Kommentarer

Ingen har kommenterat artikeln än. ⁨Om du är klubbmedlem loggar du in för att lämna en kommentar.⁩