Två klassmål när Assyriska jagar toppen

Antonio Yakoub tillägnade segermålet sin bortgångne lagkamrat Paul Eichoue.  [FOTO: Morris Esa]

Antonio Yakoub tillägnade segermålet sin bortgångne lagkamrat Paul Eichoue. [FOTO: Morris Esa]

Inledningen lovade gott trots en ganska konstig uppställning med spelare på ovana positioner. Redan i matchens första minut får Uchenna "Uche" Ike ett öppet läge på volley som tyvärr missar måltavlan helt. IFK Eskilstuna kontrade fint med en chans som borde resultera i en bortaledning, men ännu en gång gör Nahir Saliba sig stor och rusar fint ut och avvärjer hela friläget.

Sedan väntar en lång dvala fram till den 36:e minuten då Assyriska blixtrar till med ett vackert anfall som återigen friställer "Uche". Förarbetet av Linus Hillemar och Antonio Yakoub är imponerande att se. Sedan tilltar dvalan igen ända in till pipans ekande ljud som förkunnar halvtid.

- En väl genomförd match, måste jag säga. Vi har bollinnehav från första minuten och har tre jättefina lägen där vi ska göra mål, men är inte tillräckligt distinkta i avsluten. I halvtid pratade vi om att inte tappa tålamodet och forsätta äga boll, skapa ytor och lägen. Dock måste vårt spel bli betydligt mer hotande, förklarar huvudtränare Martin Augar direkt efter matchen.

Även publiken önskade mer fart och bättre spel och snacket i omklädningsrummet gav en effekt direkt i andra halvlek. Redan i andra halvlekens första minut spräckte "Uche" nättaket med ett stenhårt vänsterskott och 1-0. Påpasslig och vaken när möjligheten ges efter en misslyckad kombination som får en extra skjuts av bortalagets försvar. Där och då trodde dem flesta att tempot skulle eskaleras och spelet bli bättre men tyvärr blev det inte så alls.

Egentligen är Antonio Yakoubs klassmål det enda som är värt att nämna i anfallsväg. Amani Biregeyi som gör ett fint förarbete till den förstnämnde. Fint täckande chippar Antonio till sig själv och drar till stenhårt med vänsterfoten, bollen som letar sig in bakom nätmaskorna via ribbkrysset är nog säsongens finaste mål på arenan.

Där och då avgörs matchen. IFK Eskilstuna orkar inte svara överhuvudtaget, egentligen var dem uddlösa hela matchen bortsett från några enstaka halvchanser. Däremot önskar man mer av hemmalaget som borde göra fler mål och visa lite mer intensitet under spelets gång. Man hamnar ofta fel i olika moment som bromsar upp spelet. Dock håller inte Martin Augar med om att hans lag har varit ineffektiva.

- Att vara ineffektiv innebär att vi förlorar matcher, vilket vi inte har gjort. Jag förstår att supportrarna tycker att vi borde ha gjort flera mål, ja absolut. Det är en fråga om självförtroende, har man det så är målet plötsligt stort och målvakten liten och vice versa. Idag var det skönt att våra killar där fram fick göra varsitt mål, men viktigast var att vinna matchen, menar Augar.

Årets signum har varet försvaret där Assyriska hållit nollan i fem av tio matcher. Alla jobbar stenhårt i förvaret och med seriens bästa målvakt har laget numera den bästa målskillnaden.

- Vi ställer upp med det bästa laget för dagen. Inför matchen ansåg vi att de hade några vassa offensiva spelare vilket betydde att vi behövde vara väldigt gedigna bakåt, vilket jag tycker vi fick full kontroll på. Vi ska även inte ta ifrån att våra anfallare och ytterspelare jobbar stenhårt i defensiven och tillsammans med försvaret jobbar hela laget, inte bara backlinjen, förklarar Augar gällande hur man skördat framgångar i försvarsspelet.

Det blev till slut en ganska komfortabel seger fast man som supporter hellre hade sett större siffror i Assyriskas favör och ett tidigare avgörande. Man undrar hur det hade blivit om motståndet varit något vassare. Extra beröm till Uchenna "Uche" Ike som gör en fin match samt Amani Biregeyis inhopp. Kul även att våra egna produkter Alexander Jacob och Marcus Linday fick komma in och stångas på slutet.

Nu återstår endast tre matcher av årets säsong och endast två poäng upp till första platsen och spel i division  1, vad kan vi förvänta oss för avslutning på säsongen?

- Vi ska fortsätta jobba stenhårt, behålla fokus och intensitet i spelet. Vi börjar redan imorgon med nästa träningsvecka för att förbereda oss inför nästa helgs match, avslutar assisterande tränaren Bashar Asmar.

Nästa vecka tar Assyriska emot Arameisk-Syrianska på arenan. Matchen spelas söndag 4 oktober kl 16:00 och streamas säkerligen av Länstidningen i Söderälje.

Skribent:Mrad Barsom & Emanuel Barmasi