Assyriska hyllade Paul med en premiärseger

Laget hyllade Paul Pichoue med tryckta tröjor och poserade framför den fina banderollen som en hyllning till vår bortgångne spelare. [Foto: Morris Esa] · Foto: Redaktionen

Äntligen spelstart, utan fotbollen har en pusselbit saknats. Tisdagar och onsdagar har inte känts helt kompletta utan Champions League fotboll och helgerna lite mindre stressframkallande. Fotbollsligor runt om i världen har smygstartat och idag var det dags för Assyriska att påbörja sin klättring till finrummet igen.

Innan domaren blåste igång matchen hölls en tyst minut för unge Paul Eichoue som alldeles för ung omkom i en tragisk bilolycka i slutet på mars månad. Klubben och lagkamraterna ville hedra hans minne och visa att han för alltid kommer att leva kvar i deras minne och hjärta. Spelarna spelade med svarata armbindlar, supportrarna ordnade en svart banderoll med texten "Vila i frid Paul" och klubben lämnade över hans matchtröja och en minnesbok till hans familj. Fint och värdigt.

I premiären tog man emot Åtvidaberg som också varit i finrummet men även dem halkat ner. Förra året åkte man ut från divison 1 och ska själva försöka ta sig upp igen. Klassiska Åtvidaberg i sina lika klassiska blå matchställ inledde piggt och såg ut att ta tag i taktpinnen direkt. Ribbträff redan i den tionde minuten oroade redaktionen som var bland dem få som fått tillgång att se matchen på grund av rådande omständigheter.

Assyriska såg nervösa ut och kunde inte hitta ett samspel. Därför kom faktiskt ledningsmålet för hemmalaget ganska överraskande. Ett vackert inlägg av Eufrat Barmousa hittar pannan på nyförvärvet Benjamin Fadi som vackert skarvar in bollen otagbart för målvakten. Halvtimmen spelad och matchen står och väger. Spelet var passivt, saknade linjer och närkampsspelet var relativt tamt. Bästa chansen Assyriska skapade bortsett från målet var en frispark av Gabriel Aphrem som såg ut att sitta i nätmaskorna, tyvärr var det nätmaskorna på burgaveln.

Innan lagen gick till pausvila och domaren lagt till extra minuter på grund av vattenpauser hade Åtvidaberg chansen att göra tre mål inom loppet av fem minuter. Först ett inspel som man missar, sedan en stolpträff och som avslut på chanskavalkaden en farlig nick i straffområdet som borde resultera i en kvittering. Lättnad var ordet när visselpipan ljöd halvlek.

Till andra halvlek kommer Assyriska ut hungrigare men utan sin högerback Eufrat Barmousa som byttes ut med en befarad känning. In klev Lukas Johansson, som skulle göra en heroisk andra halvlek. Starten på halvleken böljar fram och tillbaka med chanser åt båda håll. Till slut lyckas hemmalaget få in 2-0 via Antonio Yacoub som nickar in bollen på ett vackert inlägg denna gång slagen av inhoppande Lukas Johansson. Innan inlägget måste även Gabriel Aphrem få beröm för sin öppnande passning, någonting han bör göra oftare. Kvalitet finns att gå framåt.

I den 76:e minuten byts Antonio Yakoub och Kevin Rohlin ut mot Alexander Jacob och Kevin Sharro. Vid denna tidpunkt kändes det som att Åtvidaberg tappat spelet helt. Resten av matchen handlade allt om Assyriska. 3-0 kom när ca tio minuter återstod. Inbytte Linus Hillemar rann igenom som ett ånglok på högerkanten och hittade snyggt en fri Benjamin Fadi som satte dit sitt andra mål för dagen. Bara någon minut senare klev ytterligare en ung spelare fram, Christian Aphrem som på något sätt snurrade sig förbi en försvarare och avancerade mot mål där han kyligt placerade bollen i högra hörnet. Assyriska kunde med lite tur även göra ett femte mål, istället träffade Kevin Sharro ribban med en klassisk tåpaj. Sista målet i premiären gjorde dock Åtvidaberg på en vacker frispark genom Josh Bragg. Otagbart för utmärkte Nahir Saliba som gärna hade hållit nollan.

En tuff match som kunde ha slutat lite hur som helst, det slutade till slut med en ganska klar vinst på resultattavlan. En premiär är alltid svår, denna säsong kanske lite extra speciell med tanke på hur läget sett ut. Oerhört skönt att ändå inkassera tre poäng i en kort serie där varje match är som en final. Nästa match spelas borta mot Newroz 27 juni. Vi håller tummarna för grabbarna och önskar dem all lycka.
Skribent:Mrad Barsom