Batan ny sportchef i Assyriska: "Vi ska vinna serien!"

"Låt inte några negativa år gå utöver er kärlek för klubben" är den nye sportchefens budskap till fansen.  [FOTO: @teeh_pictures]

"Låt inte några negativa år gå utöver er kärlek för klubben" är den nye sportchefens budskap till fansen. [FOTO: @teeh_pictures]

När man sitter med Stefan Batan märks det tydligt att han har varma känslor för sin moderklubb. Han är den spelare som återvänt till klubben flest gånger och det förklarar han med att Assyriska är den klubb som ligger närmast hjärtat, det är moderklubben trots allt. Han har inga bra minnen från senaste sejouren som fick ett abrupt och oväntat slut.

- Jag fick lämna klubben på ett hemskt sätt och det fick mig verkligen att tvivla på föreningen och på mina känslor för klubben. Anledning till varför jag kommer tillbaka är för att visa att vi verkligen kommer att jobba för våra spelare.  Under årets säsong såg jag att föreningen jobbade på rätt sätt och när jag satte mig med ledningen kände jag att de vill Assyriska väl och jag började få hoppet tillbaka.

Batan kände sig övertygad i samtalet och när förfrågan om att bli sportchef för Assyriska dök upp var det en självklarhet för honom att acceptera. Samtalen om att han skulle ta en roll i klubben påbörjades innan säsongen avslutades och Batan började ta sig till matcherna och såg att ledningen hade gjort som de lovat.

- Publiken började ta sig tillbaka de sista matcherna och jag fick en god känsla igen. Klubbemblemet Assyriska har inte gjort något illa mot mig, de har format mig till den jag är. Tidigare ledningar ska inte få förstöra min relation till klubben.

Tillsammans med en sammansvetsad sportkommitté bestående av Fehmi Tasci, Ninip Kino och Ninous Toma tar han nu över rollen
som sportchef. Vad var det som lockade med rollen?

- Först och främst handlar det om att ta fram spelare till A-laget. Det är sportchefens roll att ta fram spelarna och sen är det upp till tränaren att utveckla dem. Jag känner att vi som klubb måste jobba på det sättet då vi inte är Hammarby IF eller Malmö FF som har en solid ekonomi utan vi måste producera egna produkter som ska ta upp och även vidare.

Han är övertygad om att det är den rätta vägen för att återigen bli en attraktiv klubb för spelare att komma till. Han är medveten om att förtroendet för klubben är naggat i kanten men är positiv inför framtiden.

- Hur mycket det än snackas om Assyriska så är vi topp fyra inom Stockholm rent historiskt, det är de tre stora Stockholmsklubbarna, sen är det Assyriska. Vi har ett starkt varumärke och det handlar om att jobba på rätt sätt så är vi tillbaka där igen. Vi behöver dock publikens hjälp, inte enbart pengamässigt utan mest behöver vi stödet på läktaren då stöd ger energi som det gav i höstas när publiken började hitta tillbaka till arenan.

Batan tror att det ökande antalet egna produkter i A-truppen lockar publik, det har länge varit efterfrågat. Klubben befinner sig i en division som underlättar ett bygge av egna produkter och Batan känner att man kan ta den risken för dessa killar ska klara av denna nivå.

- Många fans är nog besvikna att vi inte gick upp redan i år men inte jag, snarare tvärtom. Jag anser inte oss vara redo för division 1 ännu. Det är en tuff serie som kostar väldigt mycket då klubbar knappt får något ekonomiskt bidrag från förbundet samtidigt som kostnaderna är högre då resorna är längre. Vi hade behövt höja budgeten vilket hade ansträngt ekonomin. Jag är en vinnare och jag vill vara med och skapa ett lag som är redo för division 1 och vi börjar resan redan nu.

Vad kan du bidra med som sportchef?
- Först och främst med min erfarenhet då jag har spelat i stora klubbar och varit med i förhandlingarna. Sedan kan jag bidra med rådgivning till spelarna kring eventuella flytt så de inte tar för hastiga beslut. En annan aspekt jag kan bidra med är fotbollstänk och hur de ska gå ut i fotbollsmatcher med ett självförtroende som jag byggde upp under min karriär. Jag ska försöka bidra med trygghet och kaxighet, det är väldigt bra att vara kaxig men på rätt sätt genom att ha självförtroende och våga spela sitt spel.

Hur tror du att ditt namn kan locka spelare till klubben?
- När jag tillträdde i denna roll så hade jag aldrig tanken att prata om mig själv som en faktor varför spelare väljer denna klubb, om det är på det sättet så värmer det såklart men prioritet ett är att värva spelare för Assyriska. Jag hoppas och tror att mitt namn ska kunna locka spelare till klubben och det är min målsättning.

Stefan Batan har förhoppningar på att alla gamla stora spelare kommer tillbaka i någon roll i föreningen. Han är övertygad om att det är ett vinnande koncept, som inte är fullt möjligt idag men inom en snar framtid. Om man bäddar för det vill säga. Han nämner Malmö FF som har många legender i någon roll i föreningen.

- Gamla klubbprofiler, legender inom klubbar, vet hur deras förening fungerar, de har ett klubbhjärta och har ett namn som lockar. Jag valde till exempel Hammarby som då spelade i Superettan framför allsvenska Örebro SK då jag ansåg att Hammarby hade större namn som Kennedy Bakirciouglü, som lockade mig till klubben. Om vi hade gamla spelare som David Durmaz, Kennedy, Andreas Haddad i diverse roller hade det gett mycket tillbaka till föreningen. Jag tror att alla skulle vilja se Mikael Ishak och Nahir Besara mer involverade i sin moderklubb. Det blir ett tecken på att Assyriska FF är en välmående förening som kan erbjuda sina gamla hjältar en framtid även efter fotbollen. Det i sig kommer att locka spelare till föreningen.

Finns det en sådan möjlighet?
- Absolut, allt handlar om att vi jobbar åt rätt håll, göra det på rätt sätt och kliva upp i seriesystemet. När vi blir ett etablerat elitlag igen så ser jag det högst troligt att vi har alla dessa i föreningen igen.

Om vi tittar sportsligt i klubben och framförallt truppen i dagsläget, vad har du för bild av laget?
- Jättebra bild, det är en av faktorerna som lockade mig tillbaka till klubben. Vi har börjat satsa ungt och tagit fram spelare från de egna leden men samtidigt mixat truppen med etablerade spelare som är ett måste för att kunna ta nästa steg i utvecklingen. Jag har fått en väldigt bra känsla av Martin (Augar, huvudtränare red. anm.), vi har pratat mycket och jag har fått ett bra intryck av honom.

Styrelsen har vid senaste informationsmötet nämnt att man långsiktigt siktar på att bygga ett lag som har kapacitet att vinna division 1, hur känner du kring den utmaningen?
- Jag delar samma målsättning här. Division 1 är ingen serie man skall vara länge i då det är Sveriges dyraste serie. Klubbar får knappt något stöd bidrag och långa resor ökar kostnaderna så det är en serie man vill ifrån så snabbt som möjligt. Vi rustar upp ett lag i division 2 som även ska vara ett topplag i division 1. Det är vår målsättning inför säsongen.

Hur har AstraZenecas beslut att sluta sponsra Södertäljeidrotten påverkat Assyriskas budget för spelarna?
- Jag är besviken på AstraZenecas beslut att sluta sponsra Södertäljeidrotten då det inte är mycket pengar för dem som bolag men en stor summa för idrotten i Södertälje. Vi blir hårt drabbade. AstraZeneca är ett företag från Södertälje och jag anser att de bör sponsra en idrott som gläder alla människor. Vårt jobb nu blir att se till att våra pojk- och flickverksamheter drabbas så lite som möjligt av den uteblivna sponsringen. Därför kommer jag även att ha en roll inom marknad, ju mer sponsormedel jag drar in desto mer hjälp får vår ungdomsverksamhet.


Många undrar säkert om du kommer spela något under nästa säsong, kommer det hända och i vilken position blir det då?
- Just nu är jag fortfarande korsbandsskadad men det känns bättre och bättre. Jag kommer att träna med klubben och har sagt till Martin att jag kommer att ställa upp om jag behövs. Men jag vill inte vara i vägen för talanger som håller på att få ett genombrott, min prioritet är sportchefsrollen.

Hur ser arbetet ut inför nästa säsong?
- Innan vi ens kom överens så satte jag igång arbetet. Vi har kontakt med spelare vars namn jag inte kan nämna än som förhoppningsvis kommer representera Assyriska. Det är spelare som kommer gå in och höja standarden i startelvan. Mitt jobb är att övertyga dessa spelare att Assyriska är rätt val för dem och jag tror att Assyriskas tabellposition under förra säsongen kommer att locka spelare hit trots att det inte fanns en uttalad ambition att ta klivet upp. Det är ett tufft jobb men jag har goda förhoppningar.

Vad är ambitionen inför nästa säsong?
- Ambitionen är att vi ska vara ett topplag och vi ska spela division 1 år 2021. Det kan anses som kaxigt men jag tror på våra spelare och tränaren och jag tror på det vi jobbar med, förhoppningen är att få in de sista pusselbitarna för att vi ska vara där.

Vad betyder klubben för dig?
- Jag tycker nog att jag visar det tillräckligt genom att komma tillbaka till klubben trots det som hände under förra året. Jag har stor energi och stark vilja för Assyriska, jag är född i denna klubb. Jag älskar verkligen denna förening.

Det känns som att vinden börjar blåsa åt rätt håll för Assyriska, hur känner du?
- Det känns som det, och det gäller att fortsätta på samma spår så att vi kan bibehålla och vinna tillbaka kärleken från supportrarna. Av förståeliga skäl har många fans tappat känslan för Assyriska men det kändes att förtroendet för klubben började komma tillbaka under förra säsongen. Jag tror inte att vi har vunnit alla tillbaka ännu, men vi har vunnit tillräckligt många för att de ska övertyga andra att komma tillbaka till matcherna. Fortsätter vi jobba på det sättet vi gör så tror jag att folket kommer komma tillbaka. Utan fansen är vi faktiskt ganska maktlösa.

Slutligen, har du ett meddelande till fansen?
- Det här är folkets lag! Trots att det sitter en styrelse och det finns en sportkommitté så är vi alltid tillgängliga för supportrar och samarbetspartner - allt för föreningens bästa. Jag tror att alla som berörts av föreningen under alla dessa år fortfarande älskar föreningen, så låt inte några negativa år gå utöver er kärlek för klubben. Den här klubben har fått mig att komma tillbaka och vi ber er att komma och visa ert stöd som är ovärderligt.

Skribent:Emanuel Barmasi
Dela artikeln

Kommentarer

Ingen har kommenterat artikeln än. ⁨Om du är klubbmedlem loggar du in för att lämna en kommentar.⁩