Festen kom av sig

Mamadouba Diaby firar sitt 2-1 mål efter ett tungt skott, därefter tog festen slut för Assyriska..  [FOTO: Morris Esa]

Mamadouba Diaby firar sitt 2-1 mål efter ett tungt skott, därefter tog festen slut för Assyriska.. [FOTO: Morris Esa]

Jag vet inte vart man ska börja och sluta efter en sådan match. Jag gör ett försök i alla fall. En ovanlig speldag på en usel gräsmatta, en kall majmånad. De av oss som följt den europeiska fotbollen de senaste veckorna har sett makalösa vändningar utspela sig. Vändningar som fått en att undra om fotbollen verkligen spelar ett spratt med folks hjärnor och känslor. För lurad och bestulen var min känsla efter den bittra förlusten denna omgång.

Assyriska kom in till Sätra IP med två raka segrar, segrar som som stundtals präglats av mycket fin fotboll. Dagens motståndare Newroz FC, med lika många poäng i tabellen, ett lag jag själv spelat mot flertalet gånger och som nu klivit upp några divisioner och ska försöka vandra uppåt i seriesystemet.

Assyriska kom till spel i stort sett med fullt lag, dock fattades Izuchukwu Emeh, som för mig är en av lagets viktigaste spelare och en personlig favorit. Matchbilden är inledningsvis avvaktande men där Newroz ändå känns lite hungrigare de första spelminuterna. I matchminut tio gör sig oturen påmind då Kyle Konwea olyckligtvis brytpassar bollen i huvudet på en Newrozspelare som blir till en assist till motståndarnas mest målfarliga spelare, Stefan Ostojic, som i friläget förvaltar bjudningen på bästa sätt av och rullar in bollen retfullt enkelt med vänsterfoten.

En halvtimme in i matchen händer det som skulle prägla hela matchen och slutresultatet. Däremellan var spelet jämt och utan några större farligheter åt något håll. Assyriska kanske borde förvalta omställningarna på bättre sätt då man ofta inte släppte bollen i rätt läge eller inte alls. Något att öva på eftersom det varit en upprepande faktor hela säsongen.

Incidenten där en av linjedomarna sträckte sig och fick avbryta matchen blev startskottet för en galen kväll. En ersättare, den högst kvalificerade, fick hoppa in från publiken men fick avsluta sin insats redan i halvtid. Innan dess hade Assyriska tagit över en aning och skapade ett trippelläge där Michael Kargbo, Ramez Matti och Admir Catovic avslutade resultatlöst. I tillägget från linjedomarens skada passade Matti vackert fram Kargbo som kom fri, försökte runda målvakten och fick iväg ett avslut som i sin tur studsade fram till Junior som kvitterar, trodde de flesta. I situationen hade domaren hittat en straff. Mycket riktigt pekade han på straffpunkten och visade ut Alexander Rokak som hade tagit Kargbos avslut med handen. Straffen skickade Kargbo själv till 1-1, det var hans tredje straffmål på sex matcher.

I halvtid uppstod många diskussioner i omklädningsrummet mellan ledare från båda lägren, domare samt kontrollanter från Svenska Fotbollsförbundet om huruvida man skulle fortsätta matchen med den högst kvalificerade domaren som ersatte den ena linjedomaren, fortsätta matchen med endast två domare eller helt enkelt avbryta matchen. Domarteamet med Erik Skotte i spetsen tog till slut beslutet att fortsätta matchen med endast två domare. Nu skulle alltså endast två domare klara av det tre inte kunde, och ännu sämre förflytta linjedomaren som är kvar till andra sidan vilket gav Assyriska en nackdel med offsideregeln. För ärligt talat så kändes det som Skotte i andra halvlek chansade rejält utan sin andra linjedomare. Mest rättvist vore att ta in den mest kvalificerade domaren från publiken.

I början av andra halvlek märks det att Assyriska tar över mer ju längre matchen lider. Newroz sticker upp då och då med en farlig frisparkssituation som hetaste läge. Så i den 71:a minuten tar Assyriska välförtjänt ledningen genom ett drömskott av Mamadouba Diaby. På passning av Abu Bakarr Suma piskar han in bortaledningen bakom hemmalagets målvakt. Bara någon minut efter ledningsmålet tacklas Matti så fult att allt annat än rött kort vore tjänstefel. Och just tjänstefel blev det. Att domaren inte vågade visa ut Roy Sevgili är för mig en gåta. Tror nog att Sevgili själv inte fattade att han fick vara kvar på plan. Men lagledningen i Newroz förstod hur farligt nära det var en utvisning och bytte raskt ut Sevgili i nästan samma minut.

Efter den situationen undrade jag om Assyriska var en man mindre och inte tvärtom. Laget backade hem och slarvade i uppspelen. Just ett slarv gav Newroz kvitteringen från ingenstans. Ett sovande försvar och en målvakt som felbedömde bollbanan tillät en fri Ostojic lobbnicka in sitt andra mål för kvällen och det var kvitterat i 82:a minuten.

Istället för att avgöra matchen hamnar Assyriska istället i stressmoment. Med fem minuter kvar av ordinarie matchtid kunde Konwea nicka in ledningsmålet men träffade istället burgaveln efter ett drömläge. Assyriska får bra lägen att ta ledningen igen men kvaliteén och det lilla flytet saknas. I matchens sista sekunder kontrar Newroz också in 3-2 som en blixt från klar himmel. Dåligt hemjobb lämnar stora luckor som utnyttjades av motståndarnas Alan Naib.

Logiskt eller ologiskt, man kan använda båda orden och få rätt. Fotbollen är som den är, oförlåtlig logisk om man inte tar vara på sina chanser att stänga matchen. Den blir så logisk att det blir ologiskt. Fråga bara Barcelona och Ajax. Ologiskt att båda slogs ut ur årets Champoins League, men fullt logiskt när man inte förvaltat sina chanser tidigare.