Stark upphämtning i derbyt

Till en början var det en ganska försiktig match mellan två lag som absolut inte ville eller hade råd att förlora. Nästa seriederby spelas först i den allra sista omgången i november månad så ingen hade lust att gå runt som förlorare i korridorerna i alla dessa månader. Efter tio minuter skulle matchens första bästa chans komma och det var en högerhärna av Stefan Batan som studsade på mållinjen innan försvararna kunde rensa undan. Matchens första mål skulle däremot tillskrivas gästerna. Även här var det en hörna där en bortaspelare helt omarkerad kunde nicka in ledningsmålet. Bara ett par minuter senare skulle nästa kalldusch komma för AFF. Efter att gästerna kombinerat sig igenom på sin högerkant kom ett inlägg mot bortre stolpen som kunde stötas in av ännu en omarkerad Syrianskaspelare,

En tuff start på matchen för Assyriska men spelarna fortsatte att spela sin fotboll utan att gå ner sig. Tätt efter 0-2 målet fick AFF en frispark utanför straffområdet och under tiden som gästerna ställde upp mur så sätter Batan igång spelet till en frilöpande Hussein Aly som blir fälld och efter oförklarligt lång betänketid så pekar domaren på straffpunkten. Samme Aly skjuter straffen som räddas men på egen retur kunde Aly stöta in reduceringen. Nu tar Assyriska över matchen helt och innan domaren blåser av första halvlek så har hemmalaget tre helt öppna målchanser men bollen ville inte in.

I andra halvleken fortsatte den totala dominansen av Assyriska mot ett Syrianska som bara slog ifrån sig och hade enorma svårigheter att ens komma in på Assyriskas planhalva. Ett anfallsglatt hemmalag fortsatte att skapa möjligheter utan att komma till de där supervassa avsluten. Så fort gästerna fick tag på bollen kunde hemmalagets aggressiva försvarsspel återerövra bollen snabbt och åter gå till anfall. Vissa gånger kändes det som en tidsfråga innan Assyriska skulle få in kvitteringen men ju längre matchen gick kom ibland tankarna om det var en sån där match när ingenting gick in. Ständiga anfall slogs bort av försvarna på ett eller annat sätt men hemmaspelarna ska ha all heder att man aldrig gav upp. I den 87:e minuten skulle tillslut kvitterigen komma. Ett frisparksinlägg av Batan hamnade i en prefekt yta mellan målvakt och inrusande utespelare och i kampen lyckades någon tränga igenom bollen in i nät. Ett stort jubel utbröt på hemmaläktaren efter denn mycket rättvisa kvittering. Det återstod cirka fem minuter av matchen och ett piggt hemmalag ville snabbt sätte igång bollen för att hinna med ett segermål. Med en minut kvar av matchen får Assyriska sin chans, Alagie Sosseh hittar Kevin Krans i straffområdet vars skott täcks och flyger bara centimeter förbi målvaktens vänsta stolpe.

Sammanfattningsvis gör Assyriska en mycket bra derbymatch. Spelmässigt var det ett stort kliv framåt och laget börjar spelas ihop allt mer. Större delen av matchen var det bara ett lag på banan och spelarnas inställning att aldrig ge upp eller vika ner sig var härligt att se. Nu tar vi nya tag och årets tredje och sista resa till Örebro väntar på lördag då Karlslund väntar i norrettan. Dessförinnan väntar ytterligare en derbymatch i lokala DM cupen på onsdagen då det är SFC:s tur att stå som hemmalag. Cupen är kvalifikation till nästa års upplaga av Svenska cupen och det blir intressant att se vilka lag som ställs på banan på onsdagen.
Skribent:Redaktionen