Fehmi Tasci tackar för sig efter 26 år: "Assyriska har skapat rubriker i hela världen"

Foto: Assyriska FF

Fehmi Tasci, 54, började involvera sig i Assyriska FF i november 1990. 26 år senare tackar klubbchefen för sig.

Fehmi har i samma veva varit verksam inom Svensk Elitfotboll (SEF) och lärt känna Fotbollssverige som få andra.

Hur känns det att sluta efter 26 år i klubbens tjänst?
- Det är självklart dubbla känslor eftersom vi nu degraderats till division 1. Som familjen brukar säga har jag fem barn: fyra egna och Assyriska. Men under sommarperioden kände jag att jag måste göra något annat i mitt liv än Assyriska. Jag har tillbringat halva mitt liv med Assyriska.

Hur tycker du att fotbollen i Sverige har förändrats under dessa år?
- De senaste sju, åtta åren har den förändrats enormt, framför allt att ta hand om och utveckla svenska talanger. Sedan SEF tog över med projekt inom Tipselit och börjat med certifiering i eliten, där man på hög nivå kartlägger och jobbar på ett annorlunda sätt än när Svenska Fotbollförbundet haft ansvaret. Nu är det fortbildningar på ansvariga, tränare och ledare, och sedan 2009 är SEF-familjen mer öppen.

- Just 2009 blev jag invald i SEF:s styrelse och satt där till 2012. Jag hann även sitta i ett par kommitéer under dessa år. Hårt arbete gjorde detta möjligt och jag blev stolt över att vara den första med invandrarbakgrund som blev invald i eliten. De åren var milstolpar. Jag fick mycket kunskap och inspiration där och kunde föra det vidare till föreningen.


Hur togs Assyriska, som första invandrarlag, emot när man tog klivet upp till eliten?
- På ett mycket bra sätt. Vi har lagt ner mycket arbete och har ett starkt varumärke i Fotbollssverige, vilket inte kommer av sig självt.

Berätta lite om hur Assyriska jobbade i skarven mellan 1990- och 2000-talet, när vi nosade på Allsvenskan.
- En av våra styrkor var rekryteringen, att vi scoutade spelare från lägre serier och hade ett bra upptagningsområde. När vi gick upp till division 1 igen 1996 la vi grunden för denna rekrytering och elittänkandet. Mellan 1996 och 1999 hämtade vi in spelare som Zoran Manovic, Ghassan Hamed, Edmond Lutaj, Jonas Jonsson, Bashkim Shaqiri och Mario Jadonic. För mig är vårt bästa och mest kompletta lag det vi hade 1999.

Hur kändes det att flytta från Bårsta IP till Södertälje Fotbollsarena?
- Självklart har denna arena utvecklat vår verksamhet, men samtidigt har den inte varit den varma, familjära arenan både på planen och på läktaren, som Bårsta. En av sakerna jag alltid var stolt över där var familjepubliken. Men jag tror att den känslan går att få tillbaka genom att arenan blir mer kompakt och matcherna blir event.

Apropå det, hur tror du framtiden ser ut för Assyriska?
- Livet är upp och ner. Jag har varit med om att det gått i raketfart uppåt, men även nedgångar. Allt beror på engagemanget, organisationen - som är motorn i verksamheten - och medlemmarna. Jag är stolt över det vi har presterat under de här 21 åren i eliten. Det har varit en fantastisk och lärorik resa att få ha varit en del av föreningens utveckling, från division 3 till Allsvenskan via cupfinalen 2003.

Cupfinalen, ja - hur lyckades vi nå den?
- Vi hade ett sammansvetsat lag som i två, tre års tid hade blivit balanserat. 2003 är ett av våra absolut största år. Vi organiserade bussar från Södertälje till Råsunda i samband med finalen och av 11 000 åskådare var 9 000 Assyriska-fans.

Vilken roll spelar Assyriska i Södertälje?
- Vi har satsat mycket på fotbollen och ungdomarna här i Södertälje och resultatet har blivit bra samhällsmedborgare, genom fotbollen. Alla årskullar är vänner för livet. Dessutom har vi många lojala samarbetspartners här i Södertälje.

Och i världen - vilken roll spelar Assyriska?
- Assyriska har skapat rubriker världen över genom att vara en klubb grundad av assyriska flyktingar från Mellanöstern som satt Assyriska och Södertälje på den internationella fotbollskartan. Vi har haft spanska, engelska, italienska och franska tv-bolag och tidningar här för intervjuer och vissa hör fortfarande av sig. De vill göra intervjuer om vad vi representerar.

Vilket är ditt bästa råd till de som ska axla manteln i kansliet?
- Att vara engagerade och lyhörda.

Ditt bästa Assyriska-minne?
- Det finns väldigt, väldigt många. Men ett av dem är när vi gick upp till division 1 1992. Det var första gången vi gick upp till eliten.

Dina fem favoritspelare i Assyriska - exklusive egna produkter?
- Ghassan Hamed, Zoran Manovic, Göran Marklund, Bashkim Shaqiri och Edmond Lutaj. Även Ceyhun Eris, men han spelade totalt bara en säsong. Jag vill också lyfta fram Tomas Andersson, och jag är självklart också stolt över att min bror Metin gjorde en fantastisk tid i klubben med 15 säsonger i a-laget, kaptensbindeln runt armen och en urstark karaktär.

Och egna produkter vars resor du varit med på?
- Stefan Batan, Nahir Besara, Mikael Ishak... Och Kennedy. Kennedy tipsade jag när han var 12 år till agenten Patrick Mörk.

De bästa tränare du har värvat?
- Conny Karlsson och Peter Antoine.

Något annat du vill lyfta fram?
- Vår ungdomsverksamhet, som jag och Ferit Varli startade 1990, 1991. Då började vi lägga ner mycket energi på barn och ungdomar. Med små resurser utvecklade vi många spelare, där vissa nådde eliten och andra rentav blev utlandsproffs. Utifrån de förutsättningarna har vi gjort det jättebra, tycker jag.

- Ungdomarna är grunden för vår verksamhet och det är jätteviktigt att man tar nästa steg och utvecklar ungdomsverksamheten. Senaste fyra, fem åren har vi ökat budgeten för den och fått bättre ledare med bättre tänk, samt startat flickverksamheten. Talanger finns. Det handlar om att finslipa och ta hand om dem.

- Jag är även stolt över att ha drivit frågan om bättre förutsättningar för träning och match för ungdomsfotbollen i Södertälje tillsammans med Lars Pihl, på både konst- och naturgräs.

- Jag vill även tacka främst de ideella krafterna som hjälpt till genom åren samt styrelsemedlemmar och arbetskamrater. Jag har i Assyriska fått praktisk utbildning i psykologi och pedagogik, och den här klubben kommer jag alltid att älska i vått och torrt.

- - -

Assyriska riktar ett stort och innerligt tack till Fehmi Tasci för hans blod, svett och tårar och det brinnande engagemang och den stora kunskap han bidragit med. Det är lätt att uttala "26 år", men det är först när man tänker ett varv till som man inser hur lång tid det är. Tack!

Sagan fortsätter...

FAKTA
Fehmi Tasci
54 år
Bosatt i Södertälje, är gift och har fyra barn.

Befattningar och uppdrag
2016: Klubbchef, Assyriska FF
2006-2016: Verksamhetschef, Assyriska FF
2004-2015: Kanslichef, Assyriska FF
1990-2001: Föreningsansvarig, Assyriska föreningen i Södertälje
1990-2006: Scoutning, Assyriska FF

Förtroendeuppdrag
2016: Suppleant i valberedning på Svenska Fotbollförbundet och Svensk Elitfotboll
2011-2014: Suppleant, Södertälje Fotbollsarena AB
2012-2013: Styrgrupp i Svensk Elitfotboll som beslutar om fördelning av medel
2009-2013: Ledamot i elitevenemangskommittén på Svenska Fotbollförbundet och Svensk Elitfotboll
2009-2013: Ledamot i medlemskommittén på Svenska Fotbollförbundet
2009-2012: Styrelseledamot i Svensk Elitfotboll
1990-2001: Styrelseledamot i Assyriska FF

Skribent:Ashur Ibrahim
Dela artikeln

Kommentarer

Ingen har kommenterat artikeln än. ⁨Om du är klubbmedlem loggar du in för att lämna en kommentar.⁩