Motståndarkoll: Halmstads BK

Assyriska avslutar en intensiv period av matcher med att åka ner till halländska kusten för att gästa Halmstads BK. Med två kryss den senaste veckan har Assyriska fyra raka oavgjorda matcher varav Robin Malmkvist har fått hålla nollan i två av dessa. I sin senaste match mot Ljungskile gjorde Assyriska 1-0 genom Daniel Sliper strax efter halvtidsvilan, närmare bestämt i den 47:e minuten. Dock lyckades AFF inte freda sitt mål utan släppte in en boll i den 74:e minuten vilket gjorde att LSK kunde sno med sig en poäng.

Söndagens motståndare Halmstads BK är på god väg att studsa tillbaka och återta sin allsvenska plats som de förlorade inför säsongen. Efter att ha slagit Degerfors på bortaplan flåsar de nu Sirius i nacken och ligger efter med endast en poäng. 26-årige Alexander Henningsson stänkte in sitt tredje mål för säsongen när han gav HBK ledningen i den 25:e minuten. På övertid drämde 17-årige löftet Sead Haksabanovic in ett drömmål från 25 meter och satte spiken i kistan.

Offensiva på hemmaplan

Just Haksabanovic har varit en pålitlig målskytt den här säsongen. Ynglingen som debuterade i Allsvenskan som blott 16-åring har i år startat i alla 24 matcher och har tackat Jan Jönsson för förtroendet genom att skriva in sig i målprotokollet sju gånger hittills. Dock räcker inte 7 mål för att toppa den interna skytteligan. Norska nyförvärvet Alexander Ruud Tveter toppar den interna skytteligan och har på 23 matcher gjort 10 mål och 5 assist, lika många assist som Haksabanovic. Strax efter Tveter ligger Fredrik Olsson på 9 gjorda mål.

Med 49 inspelade poäng på 24 matcher snittar HBK strax över 2 poäng per match i årets superetta. Hemmaspelet är något vassare än bortaspelet med 9 vinster och 2 oavgjorda, vilket ger 29 poäng på Örjans Valls gräsmatta. På bortaplan har man 6 vinster och 2 oavgjorda matcher som facit och har spelat in 20 poäng på bortaplan. Totalt har man förlorat 5 matcher, en av dessa har kommit på hemmaplan och resterande fyra har kommit på bortaplan. Hemmaförlusten kom mot nyss besegrade Degerfors, bortaförlusterna har kommit mot toppkonkurrenterna Sirius, AFC United samt Dalkurd, men även Frej har lyckats besegra HBK.

Skillnaden mellan hemma och borta visar sig även på ett tydligt sätt i målstatistiken. Med 22 gjorda mål på hemmaplan och 15 på bortaplan är det lätt att förstå att HBK är klart mer offensiva på Örjans Vall än på bortaplan. Skulle tabellen summeras efter antalet gjorda mål och inte poäng hade Halmstad legat på en fjärdeplats efter lag som GAIS och Åtvidaberg, som gjort 41 respektive 38 mål, toppar målligan gör Sirius på 42 mål. Målskillnaden på hemmaplan är 22 mål framåt och 5 mål bakom, alltså + 17. På bortaplan är den dock inte lika bra, framåt har HBK gjort 15 mål däremot har man släppt in lika många och har därför 0 i målskillnad på bortaplan.

Kortfakta: Halmstads BK

Bildades: 6 mars 1914

Hemmaarena: Örjans Vall