Motståndarkoll: AFC United

Foto: Svenskfotboll.se

I sin senaste match tog AFC en välbehövlig trepoängare mot Ljungskile för att inte tappa på sina toppkonkurrenter Halmstad och Sirius. AFC tog ledningen i den 20:e minuten genom Omar Eddhari, men LSK kvitterade i den 34:e minuten genom El Amrani. AFC skulle dock få sista ordet när lagkapten Filip Rogic gjorde det avgörande 2-1-målet i den 89:e minuten. Uddamålsvinsten ger Athletic FC 40 poäng, 2 poäng bakom Halmstad och 4 poäng bakom Sirius som toppar Superettan.


Under sommarens transferfönster lämnade AFC:s bäste målskytt Othman El Kabir för allsvenska Djurgårdens IF och skrev på ett kontrakt som sträcker sig över 3,5 år. El Kabir som bildade ett vasst anfall med Eddhari och Chidi Omeje, hann på 15 matcher göra 6 mål i år innan det var dags att byta det orangea matchstället mot blåränderna. I hans frånvaro har en annan forward fått kliva fram, 21-årige Mohamed Buya Turay från Sierra Leone har på 20 matcher hittat nätet 6 gånger. Anmärkningsvärt är att AFC:s bästa målskyttar (Buya Turay och El Kabir) placerar sig på 15:e plats i Superettans skytteliga. Trots att AFC inte har någon spelare som utmanar om skytteligavinsten har laget lyckats fått bollen i mål 33 gånger, vilket ger en fjärdeplats i antalet gjorda mål i Superettan. 


AFC som gör sin andra säsong i Superettan är i högsta grad med i toppstriden om de allsvenska direktplatserna. Just nu ligger AFC på 3:e plats men har häng på både Halmstad och Sirius som ligger 2 respektive 4 poäng före AFC United. Efter förra årets åttonde plats behöll man stommen offensivt men gjorde en del förändringar i defensiven. In kom rutinerade spelare som Erik Figueroa, Daniel Jarl, Isa Demir och Jernade Meade som har meriter från Arsenal FC:s A-lag. Även målvaktsbesättningen förstärktes i form av talangfulle Davor Blazevic som representerat AFF som ung. 


Inför nästa säsong kommer AFC att intensifiera sin satsning mot toppen ytterligare och aviserade tidigt att en flytt kan vara aktuell för klubbens fortsatta utveckling. I juli blev även detta verklighet då man berättade att Eskilstuna kommer att bli ny hemort för AFC, som kommer att slå ihop sina påsar med Eskilstuna City. 2005 slogs Väsby United och Café Opera samman och bildade Väsby United, 2012 bytte man namn till Athletic FC United och 4 år senare bildar man tillsammans med Eskilstuna City det nya laget AFC Eskilstuna City från och med nästa säsong. Sammanslagningen som blir den andra på 11 år kommer innebära att klubben kommer att ha Tunavallen som hemmaplan.



Kortfakta Athletic FC United

Bildades: 2005 som Väsby United, 23/7 -12 som Athletic FC United

Hemmaarena: Skytteholms IP

Säsonger i Superettan: 2

Bästa målskytt 2016: Othman El Kabir (6 mål/15 matcher) och Mohamed Buya Turay (6 mål/20 matcher)



AFC United - Assyriska FF

Tid och datum: Kl 15.00 söndagen den 11 september 

Plats: Skytteholms IP

Skribent:Renyo Aslan
Dela artikeln

Kommentarer

Ingen har kommenterat artikeln än. ⁨Om du är klubbmedlem loggar du in för att lämna en kommentar.⁩