Motståndarkoll: IK Sirius

Efter att ha åkt ner till Sveriges sydspets för att ta sig an Trelleborgs FF är Assyriska tillbaka på hemmaplan. Trots 12-8 i avslut i AFF-fördel och flera bra målchanser ville inte bollen gå i mål. Istället tog TFF ledningen i den och 62:a minuten och utökade sedermera ledningen i den 89:e minuten och kunde således punktera matchen. För Assyriskas del innebar förlusten slutet på en sex matcher lång svit med poäng, och även Fredrik Samuelssons första förlust som huvudtränare.

Söndagens motståndare IK Sirius kommer från en uddamålsvinst hemma mot tabellsjumbon Ängelholms FF, vilket gör att deras förlustfria svit just nu ligger på fyra matcher och utgörs av tre vinster och ett kryss, som kom mot GAIS på bortaplan. Senaste matchen mot Ängelholm såg ut att sluta med ett oavgjort resultat innan Ian Sirelius bjöd på ett sent avgörande i den 83:e minuten och höll därför Sirius före AFC United i toppen.

Starkt hemmalag

Inför årets säsong var Sirius tydliga med att målet var att inneha en av de tre översta placeringarna när serien summeras, och hittills går allting planenligt. På 14 matcher har Sirius tagit 8 vinster, 4 oavgjorda och 2 förluster, vilket ger 28 poäng och en andraplats bakom Halmstad som toppar Superettan på 29 poäng. På hemmaplan är Sirius Superettans bästa lag. Med 19 poäng inspelade på Studenternas IP toppar sålunda Sirius hemmatabellen före toppkonkurrenterna AFC United och Halmstad BK. På bortaplan är Sirius aningen svagare och har spelat ihop 9 poäng via 2 vinster, 3 oavgjorda och en förlust och har 7-4 i målskillnad, jämfört med 18-6 på hemmaplan.

Sirius står även noterade för årets hittills andra största vinst som kom då Degerfors besegrades med 6-0, vilket visar hur målfarligt Sirius är. På 14 matcher har de gjort 25 mål och endast släppt in 10 mål, vilket ger dem ett målsnitt på dryga 1,8 mål per match, 2,5 gjorda mål per insläppt mål och Superettans bästa målskillnad med + 15. Sirius skytteligatopp utgörs av de två erfarna målskyttarna Dragan Kapcevic och Ante Björkebaum, som har gjort sex respektive fem mål. Även mittfältaren Ian Sirelius har visat framfötterna och har också gjort fem mål, vilket gör att Sirius topptrio i skytteligan har stått för mer än hälften av lagets målproduktion hittills.

Efter att ha tappat spelare som bland andra viktige målskytten Stefan Silva, förstärkte Sirius truppen med tre erfarna superettanspelare i Dragan Kapcevic, Kujtim Bala och förre Assyriskaspelare Alexander Nilsson. Alex Nilsson, som gjorde tre säsonger för AFF med start 2013, har i år spelat 13 matcher och startat 12 av dessa och gjort en assist. Trots sin frekventa närvaro i startelvan kommer inte Alex Nilsson spela denna match på grund av avstängning. För Assyriskas del kommer Linus Malmborg tillbaka från avstängning vilket innebär att truppen sånär som på Kenny Pavey är fulltalig, vilket den inte varit sedan matchen mot GAIS 6/6.

Kortfakta: IK Sirius

Bildades: 9 augusti 1907

Hemmaarena: Studenternas IP