När det svider lite extra

Foto: Assyria TV

Det var en jämn fotbollsmatch. De som säger att Syrianska skulle ha vunnit för att de dominerade i andra tycker jag har fel. De som säger att Assyriska skulle avgjort redan i första har glömt att vi inte är något vidare på att göra mål. Förutom på fasta situationer då, där vi gjort en del på straff och hörnor och frispark. Med det sagt är det inget märkligt i att det efter nästan 80 minuter står 0-0.


Men just den här matchen var ju kanske lite annorlunda ändå. Vad jag läst om Syrianskas matcher så har de tydligen skapat chanser, men inte lyckats sätta dit målet. Om jag litar på att det stämmer, så är situationen för Assyriska inte den samma. Assyriska har ett bra passningsspel, men haft otroligt svårt att vara tillräckligt kreativa på sista tredjedelen och komma till de där hundraprocentiga lägena. Det har snarare varit sista passen än avslutet som gjort att målen inte fallit. I derbyt kom vi till bättre lägen. Söderström fick ett läge i straffområdet, men där Syrianskabacken täckte av det enkla skottet i bortre på ett sätt som gjorde att han fick dra till allt han hade mot första. Pereira väggspelade sig fram till ytterligare ett läge, men sköt också ett vristskott utanför. Anyora drog en sorkdödare från utanför straffområdet som styrdes till hörna av en försvarare.


Och så hade vi ju då Söderström med ytterligare ett läge. Ett friläge som räddades, men där Fagerberg kommer dundrande iväg i djupled och hinner först på returen. Bollen slås enkelt in i det öppna målet och Fagerberg körde samma målgest jag brukade göra förr i tiden: gå helt bananas.


Det kan vara på sin plats att analysera den målgesten närmre. Själv så älskar jag den. För mig var det alltid den målgesten som låg närmast till hand eftersom jag aldrig riktigt förväntade mig att göra mål. För Fagerberg tror jag istället det var en fråga om lättnad. Fagerberg är ny anfallare i en klubb och har mot slutet av juni ännu inte nätat. Stenarna på axlarna borde ha blivit så många för en anfallare som inte gjort mål på flera månader att överflödiga stenar malts ned till smågrus och hamnat i fotbollsskorna (kanske var därför han fick problem med en fotskada?) och resten samlade han nog på platser han hoppades att ingen skulle titta: i fickorna, under bänken i omklädningsrummet, ja, överallt. Och när målet görs så släpper bara allt. Han går bananas.


Att gå bananas är ett så bra uttryck att det kan användas även på andra sätt för att beskriva det vi såg i derbyt. Gå bananas gjorde jag själv på de avbrott i matchen som berodde på smällare och bengaler på läktaren och konfetti på gräset. Fredrik Samuelsson lär ha gått bananas över kvitteringsmålet, då det är en frispark från 40 meter långt ut på kanten och vi låter en Syrianskaspelare vara först på bollen; jag vet att jag gjorde det. Och självklart gick publiken bananas vid målen.


Så klart att det svider lite extra en dag som den här. Att leda med 1-0 med tio minuter kvar för att sedan tappa till 1-1 är jobbigt. Men en dag senare kan vi dock konstatera att vi tar steg framåt i en del områden, såsom att skapa målchanser. De kanske inte var så många, men de var klara (fråga Sverige hur svårt det är att skapa målchanser om ni inte tror mig). Och kanske kan det släppa för Fagerberg i målkolumnen nu också, för tänk om han börjar spotta in mål i samma takt som han tar emot de långa uppspelen från backlinjen? Då blir han otroligt jobbig att möta för motståndarförsvararna.


Det är klart att även jag drömde mardrömmar i natt om en Syrianskaspelare högst på en inläggsfrispark. Och det är klart att jag inte känner mig som mig själv efter en snyting i ansiktet som den vi fick igår. Men jag säger som farsan brukade säga: Du måste ha tråkigt ibland för att veta när du har roligt. Just igår var en bra dag med ett dåligt slut. Det är klart det svider, men det är i det negativa vi får finna de positiva små detaljerna att bära med oss. För det är när det svidit lite extra som vi närmar oss ännu en spelare som firar ett mål med att gå helt bananas, och det är något åtminstone jag ser fram emot.

Skribent:Robin Öberg
Dela artikeln

Kommentarer

Ingen har kommenterat artikeln än. ⁨Om du är klubbmedlem loggar du in för att lämna en kommentar.⁩