STÖTTA AFF

Swisha ditt bidrag redan idag! 123 22 22 800

CLUB 1974

Just nu 160 medlemmar! Bli medlem enkelt och snabbt här...

KONTAKT

Allt du behöver för att kontakta oss.

Assyriska FF 40 år med Benjamin "Muller" Bakircioglu

 

Assyriska fyller 40 år och vill minnas alla som varit med på Assyriskas 40-åriga resa. Benjamin "Muller" Bakircioglu spelade för Assyriska mellan åren 1976-1992 och är Assyriskas bästa målskytt genom tiderna. Redaktionen har pratat med legendaren om gamla minnen och lite annat.

 

Vilket är ditt bästa minne från din tid i Assyriska?
Det var en bortamatch mot Järna som skulle avgöra om vi skulle avancera från division 4 till 3. Det var en jätteviktig match där vi behövde en poäng samtidigt som Järna var tvungna att vinna. Båda lagen hade mycket supportrar och stöd på läktarna, vilket också ökade spänningen på planen. Jag var hårt markerad och hade svårt att få utrymme till att utmana deras backlinje. Men efter ett inkast till mig fick jag bollen på egen planhalva som jag drev upp längst kanten där jag med ett inlägg kunde assistera till 0-1 ledningen. Vi var vid tillfället mycket nöjda och trodde att Järna aldrig skulle göra 2 mål men efter 5 minuter stod det 1-1 och helt plötsligt var det match igen. Det var de mest nervösa sista 20 minuterna i mitt liv men också bland det bästa då vi avancerade till division 3 efter att lyckats hålla 1-1.

Vilket är ditt största derbyminne?
Det var en match i division 4 eller 3. Vi hade anlitat en utomstående fotograf för att filma matchen. Biskopen Hasyo Gallo Shabo hade innan matchen talat om hur viktigt det var att inte bråka med varandra. Vi vann med 4-0 efter att jag gjort två volleymål, Farid ett straffmål och den sista minns jag inte. Under min tid i klubben förlorade Assyriska bara ett derby som spelades i Eskilstuna utan publik på grund av tidigare olägenheter.

Vilken epok i AFFs historia är avgörande?
Upp och ner. Ostabilt. Spelare och tränare gick inte bra ihop. När tränaren Peter Antoine kom till Assyriska blev det mycket bra. Han ändrade mycket. Spelidé och diciplin. Han kunde se vilken spelare som hade kvalié. Han upptäckte Kennedy i en bortamatch mot Umeå (juniormatch) innan han hade tagit över tränarposten. Jag stod bakom sonen när han blommade ut och buden kom in. AIK ville verkligen ha honom och var redo att betala dyrt. Men jag och sonen tyckte att Hammarby var det bättre valet. AIK skulle inte låta han spela och utvecklas. De hade ett starkt lag. 

Hur började ditt engagemang i klubben? Finns det historia från hemtrakterna? Vart kommer smeknamnet "Möller" ifrån?
I Turkiet hade vårt folk två fotbollslag, ett i Midyat och ett i Istanbul. Inte många viste vem jag var och när dessa två lag skulle mötas ansågs jag vara för ung, för lite och för klen för att spela. När jag däremot bytte till det andra laget och spelad emot mitt gamla ändrade de snabbt sina åsikter om mig. I Midyats fotbollslag lärde jag känna Malek Bisso som spelade där. 

När jag var 17 år beslöt jag mig för att fly till Sverige innan jag inkallades för militärtjänstgöring. Jag spelade i Assyriska från år 1976 då jag anlände. Assyriska skulle börja spela divisionsspel efter att ha spelat i svenska korpen. Det började inte alls bra för min del då vår tränare George från Syrien tyckte jag skulle spela vänsterback. Jag var värdelös som vänsterback och fick sitta på bänken. Men efter det att vi fick en ny tränare från jugoslavien som hette Pavo förändrades allt. Han insåg direkt att anfallet tillföll mitt spel naturligt och jag gjorde 5 mål i min första match mot "finnarna". Efter framgångarna för mig i klubben började tränaren Pavo kalla mig för "Möller", vilket följde efter mig under hela min karriär i Assyriska. Jag spelade fram till 1992 och avslutade min karriär efter ett par matcher i division 2. Jag hade gärna fortsatt men kroppen var sliten och mina knäoperationer gjorde saken inte lättare. Jag engagerade mig efter min spelkarriär som tränare för juniorerna födda år -90 och -91. Det var efter det att en tränare hade misskött juniorlagen och medfört en dalande form för spelarna som jag klev in. Jag tränade bara i en till två säsonger och det var väldigt lyckade år där jag fick vara med om att se Nahir Besara, Gabriel Awrohum, George makdessi och andra duktiga spelare blomstra. Jag kände efter den lyckade framgången att någon annan behövdes för att fortsätta bygga det framtidsprojektet.
 
 
 
 
 

 

 

Publicerad: 23 maj 2014 i kategorin Krönika

Skribent: Rodi Mardo

 

Artikelarkiv

Årtal
Sökord
Max 30 tecken
 
Anders Pense: "Det blir mer energi i dagens match"
Senior 21 apr 2019 av Ashur Ibrahim
Kaptenen är tillbaka
Senior 19 apr 2019 av Ashur Ibrahim
Huddinge IF ska inte underskattas
Senior 18 apr 2019 av Redaktionen
Johansson levererar ännu en stabil insats
Senior 14 apr 2019 av Ashur Ibrahim
Tränarna: "Vi skulle så klart velat ha fler poäng"
Senior 14 apr 2019 av Ashur Ibrahim
Kylan saknades när Assyriska kryssade
Senior 14 apr 2019 av Mrad Barsom
Delad pott i premiären
Senior 7 apr 2019 (23:00) av Mrad Barsom
Tränarna: "Vi känner oss redo!"
6 apr 2019 av Ashur Ibrahim
Premiären öppnar med ett syskonderby
Senior 5 apr 2019 av Redaktionen
Ordförande: "Assyriska är mer än bara fotboll"
Nyheter 1 apr 2019 (09:00) av Redaktionen
Seger i genrepet
31 mar 2019 av Redaktionen
Assyriska bjuder in till Kick-Off
Nyheter 29 mar 2019 av Redaktionen
Spelsugen Catovic gör comeback
Senior 27 mar 2019 av Redaktionen
Säsongskortet skänks till Club 1974
Nyheter 26 mar 2019 av Redaktionen
Assyriska letar form mot IFK Stocksund
Senior 23 mar 2019 av Redaktionen
Utan er supportrar finns jag inte
Krönika 17 mar 2019 (01:00) av Redaktionen
Assyriskas första förlust är ett faktum
Senior 17 mar 2019 av Redaktionen
Kallelse till årsmöte
Nyheter 12 mar 2019 av Redaktionen
Egna produkter fixade ny seger
Senior 9 mar 2019 (21:00) av Redaktionen
Kreativ mittfältare skriver på för Assyriska
Senior 7 mar 2019 av Ashur Ibrahim

NÄSTA MATCH

OMRÖSTNING

Vart hamnar Assyriska i Div 2?

382 röster | Visa resultat

TABELLEN

Annonser
Meddelande
Bekräfta